Paljud pensionärid on maksnud riigile liigselt tulumaksu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud eakad on sel nädalal külastanud pensioniametit, et uurida, kas riik on neile tulumaksutagastust võlgu.
Paljud eakad on sel nädalal külastanud pensioniametit, et uurida, kas riik on neile tulumaksutagastust võlgu. Foto: Liis Treimann/Postimees

Viimastel päevadel on sajad eakad külastanud pensioniametit, et uurida, kas ja kui palju on riik neile tulumaksutagastust võlgu, ning vajadusel kirjutada avaldus selle kättesaamiseks.

Kuigi juba 2007. aastast on tulnud esitada pensioniametile avaldus tulumaksusoodustuse saamiseks, tabas see osa pensionäre üllatusena.

Peaminister Andrus Ansipi sõnul on neid vanaduspensionäre, kes ei ole saanud riigilt tulumaksuvabastust, kuid kellel oleks selleks õigus, maksimaalselt 17 000.

Ta nentis, et ligi 36 000 pensionäri ei ole taotlenud pensionilt igakuist tulumaksuvabastust, kuid samas neist ligi 16 000 inimest on käesoleval aastal esitanud tuludeklaratsiooni ja saanud seeläbi tulumaksu tagasi. Lisaks on ligi 3000 inimesel tema sõnul tulumaksuvaba miinimumi arvestatud töökohal. Seega jääb üle 17 000 inimest, kes on tulumaksuvabastusest teadmatuse tõttu ilma jäänud.

Inimeste külastused pensioni­ametite klienditeenindustes kasvasid oluliselt selle nädala keskpaigas, kui ajakirjandus probleemi tõstatas. Sotsiaalkindlustusameti avalike suhete juhi Elve Tontsi sõnul soovivad inimesed kontrollida, kas nad on esitanud avalduse tulumaksuvabastuse saamiseks.

Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul on riik läbi aastate teinud teavitustööd pensionidelt tulumaksuvabastuse kohta, kuid vanemate inimeste puhul ei ole ükski teavitus ülemäärane. “Peame omale tunnistama, et on inimesi, keda pole riiklikest võimalustest teavitatud,” tõdes ta. Ansip lisas, et ilmselt oleks kõige otstarbekam pensionäre teavitada otsepostitusega ja otse kontakteerumise kaudu.

Sotsiaalministeeriumi pressinõunik Helena Nõmmik märkis, et pärast 2007. aasta pensionide indekseerimist on ministeerium teinud üleriigiliste ja kohalike lehtede, raadiote ning telekanalite vahendusel korduvalt teavitust ning lisaks esinevad pensioniametite ametnikud tema sõnul sageli kohalike omavalitsuste infopäevadel ja kohtuvad pensionäride ühenduste ja liitudega.

Üldise tulumaksuvaba miinimumi arvestamist pensionide maksmisel on õigus taotleda kõikidel mittetöötavatel pensionäridel ning selleks peab inimene esitama vastava avalduse elukohajärgsele pensioniametile.

Kui pensionär avastab, et on seni teadmatusest riigile liiga palju tulumaksu maksnud, siis maksuamet tagastab tuludeklaratsioonide esitamise korral ülemakstud raha, kuid seda siiski vaid kolme möödunud aasta eest.

Millal peaks avalduse esitama?

Pensionäri tulumaksuvaba tulu 2011. aastal on maksimaalselt 336 eurot kuus.

Tulumaksuseaduse kohaselt on riikliku pensioni maksuvaba tulu 2304 eurot aastas ehk 192 eurot kuus. See osa pensionist, mis ületab 192 eurot kuus, kuulub tulumaksustamisele.

Samal ajal on nii töötaval kui mittetöötaval pensionäril õigus ka üldisele maksuvabale tulule, mis on 1728 eurot aastas ehk 144 eurot kuus.

Sotsiaalkindlustusameti kodulehe andmetel peab mittetöötav pensionär üldise maksuvaba tulu arvesse võtmiseks esitama avalduse elukohajärgsele pensioniametile. Avalduses peab kindlasti olema märgitud avaldaja nimi, isikukood, elukoht ja kuu ning aasta, millest alates soovitakse maksuvaba tulu arvestamist.

Allkirjastatud avalduse võib saata posti teel või ise pensioniametisse kohale viia. Kui mittetöötav pensionär on avalduse pensioniametile juba korra esitanud, siis iga pensionitõusu järel või uue aasta saabudes seda uuesti tegema ei pea.

Töötav pensionär peab valima, kas ta soovib lubatud tulumaksuvaba osa arvestamist töötasult või pensionist, ja esitama avalduse vastavalt tööandjale või pensioniametile. Mõlemas kohas seda teha ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles