Tuhandetele muutuvad ravimid odavamaks

Jevgeni Ossinovski
, Tervise- ja tööminister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski viibis möödunud nädalal Lääne-Virumaal ja lubas muu hulgas, et Rakvere haigla jääb püsima, ning rääkis, kui kehvas seisukorras tervishoiu rahastamine Eestis tegelikult on.
Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski viibis möödunud nädalal Lääne-Virumaal ja lubas muu hulgas, et Rakvere haigla jääb püsima, ning rääkis, kui kehvas seisukorras tervishoiu rahastamine Eestis tegelikult on. Foto: Marianne Loorents

Ravimite rolli haiguste ravimisel ja haigusseisundi kergendamisel on võimatu üle hinnata. Arsti ettekirjutuse järgi õigel ajal võetud ravimid leevendavad tervisehädasid, aitavad vähendada haigustest tingitud suremust, ennetada haiglaravi ja vältida või vähendada töövõimetust. Tõhusad, kuid kallid ravimid on nüüdisaegse meditsiini lahutamatu osa. Nii kulubki haigekassa eelarvest aasta-aastalt üha suurem summa retseptiravimite kompenseerimisele.

Ometi pole ravimid kõigile inimestele kättesaadavad või maksavad nad nende eest oma sissetuleku kohta arutult palju raha. Vaadakem fakte. Tervelt 110 000 inimest kulutab aastas retseptiravimitele üle 100 euro, neist 15 000 inimest üle 300 euro. Suured ravimiarved teevad kindlasti muret eakatele: paljud neist on sunnitud kulutama aastas retseptiravimitele ühe kuu pensioniraha või veelgi rohkem. Koguni iga viies retseptiravim jääb välja ostmata haigekassa soodustusest hoolimata.

Minu veendumuse kohaselt ei tohi ravimid olla kättesaamatu luksus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles