Omavalitsustel napib oskust ennast investoritele müüa

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Virumaa suureks plussiks on head ühendused kõikides suundades ning nii Tallinna kui ka Peterburi lähedus. Logistika on korras, probleeme on enesemüümisega.
Lääne-Virumaa suureks plussiks on head ühendused kõikides suundades ning nii Tallinna kui ka Peterburi lähedus. Logistika on korras, probleeme on enesemüümisega. Foto: Meelis Meilbaum

Selleks, et potentsiaalne investor talle sobivad võimalused üles leiaks, peaksid omavalitsused ennast ja oma eeliseid rohkem müüma. Paraku kipub just müügioskusest kohati vajaka jääma.



Majandusministeerium koostöös Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusega on asunud üle Eesti kaardistama omavalitsuste võimalusi, mis võiksid välisinvestoritele huvi pakkuda.

Majandusministeeriumi majanduspoliitika talituse peaspetsialisti Regina Raukase sõnul on meil väga tugevad maakonnakeskused või suuremad linnad, nagu Tallinn, Tartu, Narva, mis on investorite huviorbiidis, aga puudub ülevaade sellest, mida on teistel kohalikel omavalitsustel pakkuda.

“Tihtipeale ei ole ka maavalitsusel täielikku informatsiooni selle kohta, millised on maakonna omavalitsuste võimalused,” nentis Raukas.

Programmi “Investorteeninduse võimekuse tõstmine kohalikul tasandil” raames püütakse need võimalused välja selgitada ja luua seda teavet kajastav infobaas, mida EAS saab kasutada investeeringute suunamisel maakondadesse.

“Praegu oskame neid suunata suurematesse linnadesse, Tallinnasse, Tartusse, Pärnusse. Samas teame, et ka paljudel väiksematel kohtadel on potentsiaali,” lausus Raukas, lisades, et mõne omavalitsuse jaoks on väga oluline investor, kes kas või kümme kuni kakskümmend uut töökohta piirkonda loob.

Koolituse teine eesmärk on kasvatada kohalike omavalitsuste teadlikkust ning arendada oskust ennast paremini müüa.

Regina Raukase sõnul on Lääne-Virumaal, aga Virumaal üleüldse, väga tugevad plussid investorite meelitamiseks: maakonna asukoht on logistiliselt hea, jäädes Tallinna-Narva maantee lähedusse, siin on Kunda sadam, logistiline ühendus Venemaa ja Tallinna, Soome ja Rootsiga samuti hea, siin on kolledžid tööjõu harimiseks. Ainsaks miinuseks ongi vast omavalitsuste oskamatus ennast müüa.

Lisaks piirkonna eeliste müümisele saavad kohalikud omavalitsused koolitaja ja kinnisvarabüroo Uus Maa juhatuse esimehe Ardi Roosimaa sõnul päris palju ära teha, et nende valduses olevat kinnisvara rohkem väärtustada.

“Kohalikul omavalitsusel peab alati olema mingi nägemus, on see siis arengukava, üldplaneering või detailplaneering mingi konkreetse ala kohta, aga see planeering peaks olema selline, millest saadakse aru ja peetakse kinni,” selgitas Roosimaa.

Näiteks, kui on alasid, mis võiksid investoritele huvi pakkuda, saab omavalitsus omalt poolt planeerimisega algust teha, et võita aega.

“Pigem leitakse põhjusi protsessi venitamiseks, mis tihtipeale võib mõnele projektile lõppu tähendada. Omavalitsuste käes olev aeg ongi kõige suurem relv, millega nad saavad investorit kas soodustada või ahistada,” märkis Roosimaa.

Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg ütles, et Tamsalu vald liitus programmiga, kuna loodetakse edu, mida sarnane ettevõtmine väidetavalt Tšehhis on toonud. “Eks see investori kaasamine on piisavalt keeruline tegevus, nagu kalapüük. Püüad küll, aga iga kord kala ei saa. Aga kui kalale ei lähe, ei saa kunagi kala,” lausus Uudeberg, lisades, et  investori kiirema leidmise nimel tuleb endal müügitööd teha ja üritada näha seda, mis investorile takistuseks on – kitsaskohta, mille omavalitsus saaks likvideerida.

Haljala vallavanem Leo Aadel lausus, et tema osales koolitusel silmas pidades  Haljala vallas ees seisvaid arenguid, millele annab tõuke valmiv liiklussõlm. “Teine oluline tugev argument on eelmise aasta maikuus kehtestatud uus üldplaneering, millega on ette nähtud perspektiivseid ärialasid, mis peaksid uut liiklussõlme teenindama hakkama,” rääkis Aadel.

Inspireerituna sellest koolitusest kavatseb vallavanem maikuu lõpus korraldada omavalitsustele turundusfoorumi, kuhu on plaanis kaasata esinejaid väljastpoolt Eestit. Foorumi eesmärk oleks saada teada, mida ootavad investorid omavalitsustelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles