Tromb ründas probleemset elumaja (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisaks katusele sai tromb Põdrusel jagu mitmest puust.
Lisaks katusele sai tromb Põdrusel jagu mitmest puust. Foto: Meelis Meilbaum

Laupäeval võttis tromb sihikule Põdrusel asuva sotsiaalmaja, rebides vallavõimude silmis probleemsel kaheteistkümne korteriga hoonel ära osa katust.

“Õnneks ma ise sellel hetkel kodus ei viibinud, aga avanenud vaatepilt oli olnud väga jube,” ütles sotsiaalmaja esimesel korrusel elav Kalev. “Täitsa uus katus, alles kaks aastat tagasi pandud. Võttis selle nagu pusle.”

Mööda maanteed ootamatult lähenenud tromb murdis Kalevi sõnutsi esmalt pooleks paarsada meetrit eemal maantee servas kasvanud suure puu ja võttis seejärel möödaminnes ette ka sotsiaalmaja katuse kõige suurema, keskmise osa, visates selle ühes tükis koos sarikatega maja taha garaaži peale.

“Tulin just ämma juurest. Päästa ei olnud enam midagi,” lisas ta. “Need, kes kodudes siin olid, ütlesid, et pole elu sees sellist tormi näinud, kui sellel hetkel oli. See oli ainult üks hetk ja katus kadus.”

Sotsiaalmaja teise korruse elanik Nona, kes trombi saabudes üritas parasjagu akent kinni sikutada, nurises omakorda katusemeistrite tegevuse üle, kes tema hinnangul ei teinud paar aastat tagasi oma tööd sugugi korrektselt. “Ainult istusid seal üleval ja napsutasid,” tähendas naine. “Kogu aeg olid täis ja selline la-la-la käis. Mida nad seal toimetasid, on nüüd hästi selle maha sadanud katuse näitel näha. Ma pidin peaaegu ära minestama.”

Kalev täiendas Nonat, et majal on üleüldse kehv aura, sest päästjad on seal aastate jooksul käinud neli korda korteripõlenguid kustutamas.

Haljala vallavalitsuse majandusspetsialist Marko Teiva täpsustas halva aura teooriat, et sotsiaalmajas elab värvikas seltskond. “Kes suudavad tekitada erinevaid olukordi,” täpsustas ta ja lisas, et olukordades on pahatihti üks ühine nimetaja – alkohol. Õnneks on naabrid võtnud sotsiaalmaja valvsa pilgu alla ja nii ei ole seal seni midagi hullu juhtunud.

Trombi tekitatud kahjustustest rääkides ütles Teiva, et tuulekeeris rebis ära kahe korteri poole katusest ehk kuuendiku maja katvatest plekktahvlitest. Teiva viitaski plekktahvlitele, mis omavahel ühendatud, seega võinuks kogu hoone katus langeda trombi saagiks.

Kahjusummat Teiva veel eile öelda ei osanud. Asja käisid uurimas spetsialistid ja vallaametnik avaldas lootust, et näeb kahjusumma esialgset suurust täna.

Eile aga tegelesid vallavõimud sellega, et saada puudu oleva katuse asemele vähemalt õhtuks panna ajutiselt koormakate, et vihmavesi eluruumidesse ei valguks. “Siis oleksid kahjud suuremad,” selgitas Teiva.

Äikesetorm andis kõvasti tööd päästjatele ja elektrikutele. Väike-Maarja vallas Simunas elav Valdur rääkis, et tema majapidamisest kadus vool laupäeva õhtul kell viis. Mees sai peagi Eesti Energialt mobiilile optimistliku sõnumi, et kümneks on vool tagasi. Aga polnud.

Kell veerand üksteist helistas mees ise elektrifirmasse, kust lubati, et pühapäeva hommikul kella viieks on tema elektritarbijad jälle voolu all. Ei olnud. Vahepeal selgitanud teabetelefonil vastanud näitsik, et tal peaks vool olema, arvutiekraan vähemalt nii näitab. Aga mida polnud, seda polnud. Vool sai Valduri majapidamisse alles paarkümmend minutit enne kolme – kodumasinad olid 22 tundi toiteta.

Valdur tunnistas, et külmkapi sügavkülma pole ta veel vaadanud. “Ei tea, mis seal on,” sõnas ta ja lisas, et voolukatkestusest tingitud kadu tavakülmikus oli tühine. “Mul jäi vähemalt katus,” leidis mees juhtunus positiivse poole. Tema andmetel oli aga elektrita lisaks Simunale veel mitu ümberkaudset küla.

Laupäeval ja pühapäeval kutsuti päästjad äikesetormist põhjustatud sündmustele 12 korral.

Enamasti eemaldasid pritsimehed sõiduteele langenud puid Vihula, Tapa, Väike-Maarja, Sõmeru, Vinni ja Haljala vallas. Kõige rohkem maha langenud puid – 11 – eemaldasid päästjad Väike-Maarja vallas Vao külas. Seal tulid ka kohalikud elanikud traktoriga päästjatele appi.

Lisaks katusele sai tromb Põdrusel jagu mitmest puust.
Lisaks katusele sai tromb Põdrusel jagu mitmest puust. Foto: Meelis Meilbaum
Lisaks katusele sai tromb Põdrusel jagu mitmest puust.
Lisaks katusele sai tromb Põdrusel jagu mitmest puust. Foto: Meelis Meilbaum
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles