Päästeameti uued põhiautod said nimeks Krõõt

Margus Martin
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks päästeameti 46 uuest põhiautost, millel nimeks Krõõt.
Üks päästeameti 46 uuest põhiautost, millel nimeks Krõõt. Foto: Päästeamet

Päästeameti masinapark täieneb sellel aastal 46 uue põhiauto võrra. Masinad ristitakse nimekonkursil 1100 pakkumise hulgast sõelale jäänud kõlava naisenimega Krõõt.

Kui kevadel võeti kasutusele uued paak- ja konteinerautod, siis nüüd on kohal ka uued põhiautod. Kokku hangitakse Ühtekuuluvusfondi toel 46 uut põhiautot, viimased neist jõuavad kohale oktoobris.

Põhiautosid kasutatakse päästeametis kõige rohkem. Oma olemuselt on need universaalsed ja nendega reageerivad päästjad kõigile sündmustele. 

Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu meenutas, et kui ta 25 aastat tagasi päästeametisse päästjaks tuli, olid põhiautodeks Vene päritolu ZIL 130-d või 131-d, kuhu peale ei mahtunud muud päästevarustust kui mõned kangid ja kirved. "Aga vaadake päästeautot täna – suurema osa päästesündmustest lahendab see auto koos meeskonnaga! Põhiauto on päästjate meeskonnaliige," rõhutas Tammearu.

Uued põhiautod on kõrgendatud maastikuläbivusega. Sõiduomaduste puhul on pööratud tähelepanu alarmsõiduohutusele. Autodel on peal tipptaseme päästevarustus, täisautomaatne Alisson-tüüpi käigukast, mis teeb operatiivsõidu kiiremaks ja ohutumaks, ja põhiautode veepaagi maht on 3000 liitrit. Uued autod on varasematest suurema külmakindlusega.

Siseminister Andres Anvelt ütles, et Euroopa Ühtekuuluvusfondi abil saab päästeamet teha oma ajaloo suurima tehnikauuenduse. Uued universaalsed põhiautod aitavad Eesti päästevõimekust jätkuvalt kõrgel tasemel hoida.

Seni kasutuses olnud põhiautod liiguvad teistesse komandodesse ning vanemad kasutuskõlbulikud masinad antakse ülesannete täitmiseks vabatahtlikele päästekomandodele, kes selleks soovi avaldavad.

Tehnikat jaotatakse vastavalt regionaalpoliitikale, maakondade metsamassiivide tihedusele ja komandode väljasõidukoormusele. Esimesed uued põhiautod alustasid tööd Põhja päästekeskuse komandodes seoses Eesti Euroopa Liidu eesistumisega. Kõik uued põhiautod jõuavad vastavalt jaotuskavale komandodesse hiljemalt selle aasta lõpuks.

Euroopa Ühtekuuluvusfondi toel jõuab tänavul Eestisse 27,8 miljoni euro eest uut päästetehnikat, Eesti riik kannab nende maksumusest 15 protsenti.

Põhiautole otsiti avalikul konkursil kõlavat naisenime. Laekus umbes 1100 nimepakkumist. Otsustati, et uued päästeautod hakkavad kandma nime Krõõt. Nime pakkujad märkisid, et tegemist on ka ilusa kingitusega Eesti riigi läheneva juubeli puhul.

A. H. Tammsaare "Tõe ja õiguse" Krõõt on leidnud kindla koha Eesti inimeste südames. Eelmisel sügisel korraldati "Tõe ja õiguse" lemmiktegelase valimine, mille võitis ülekaalukalt Krõõt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles