Kiri: ette­mõtlemisest

Toivo Kaasik
, Rakvere advent­koguduse pastor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toivo Kaasik.
Toivo Kaasik. Foto: Erakogu

Veidi rohkem kui kuu aja pärast on kodanikud järjekordselt oodatud reaalsete või virtuaalsete valimiskastide juurde, sedakorda siis valima rahvaesindajaid kohalikku omavalitsusse. See, et kohalikud omavalitsused suurenevad, paistab juba valimisreklaamist välja: ei mäletagi sel tasandil niivõrd mastaapset kampaaniat.

Valimisreklaami lahutamatu osa on lubadused, millega reklaamitakse oma isikut ning lisaks veel parteid või valimisliitu. Täituda on määratud vaid nendel lubadustel, mille esitajad valituks osutuvad, mis sobivad teiste võimu juurde pääsejate poliitiliste kavatsustega ja mis üleüldse on käidud välja selle eesmärgiga, et neid kavatsetakse täita. Sest mõnikord, nagu uudislugude või kahjuks ka kohtuasjade kaudu hiljem selgub, on valituks osutumise suurimaks tahtmatuks eesmärgiks saanud võimu teostamine valimiskulude tagantjärele katmiseks.

Ehk valimiste peale on kulunud sedavõrd palju raha, et valimiskaotus võib tähendada isegi pankrotti. Pühakirjas on majanduslikus mõttes vastupidine, kuid olemuslikult sarnane näide mehest, kes nägi põllult kogutud ebatavaliselt heas viljasaagis pikaaegset heaolugarantiid. Selle hoiustamisega tegeledes suri mees paraku ootamatult, ilma et oleks jõudnud juba käega katsutavat heaolu nautida. Ta oli kõik panustanud helgesse tulevikku, unustades samas oleviku ja võimaliku musta stsenaariumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles