Mille poolest erinevad või, võie ja margariin?

Signe Adamberg
, TTÜ vanemteadur, keemia ja biotehnoloogia instituut
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Või.
Või. Foto: shutterstock.com

Või on definitsiooni järgi ainult piimarasva sisaldav toode, milles rasva on vähemalt 80% ja vett mitte üle 16%, umbes 1% valke, 1% laktoosi ja teisi ühendeid nagu mineraalained, fosfolipiidid, sh letsitiin, beetakaroteen (annab võile ilusa värvuse), vitamiinid jm. Võile on lubatud lisada vaid keedusoola ja juuretist (nt hapukoorevõi valmistamisel).

Vadakuvõi on rasvatoode, mis valmistatakse vadakust eraldatud koorest ja ei sisalda muid rasvu peale piimarasva. Piimarasvamääre või -võie on samuti vaid piimarasva sisaldav toode (nt varem taluvõi), kuid madalama rasvasisaldusega (60–80%).

Muud võiderasvad (määrded või võided) võivad koosneda taimerasva (õli või margariini) ja piimarasva segust eri proportsioonides. Põlva Piimatööstuses 90-ndatel aastatel välja töötatud Võideks sisaldab näiteks kuni 10% rapsiõli (auhinnatud parim toiduaine 1994. a konkursil).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles