Kohtus süüdi mõistetud ekskohtunikust juristi süüdistatakse dokumendi võltsimises

Helen Mihelson
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monica Vels 2006. aastal kohtupingis.
Monica Vels 2006. aastal kohtupingis. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Kümmekond aastat tagasi kohtus süüdi tunnistatud ja tingimisi vangi mõistetud endine kohtunik muutis nime ja hakkas õigusabiteenust pakkuma. Nüüd aga peab ta taas kohtusse ilmuma, sedakorda süüdistatakse teda Euroopa Inimõiguste Kohtu kirja võltsimises.

Toona veel Monica Velsi nime kandnud endise Lääne-Viru maakohtu kohtuniku lahend on üleval ka kaitsepolitsei kodulehel korruptsioonikuritegude all. Vels mõisteti 2006. aastal süüdi valeotsuse tegemises.

Nimelt tegi ta tema juhitud menetluses olevates väärteoasjades oma tuttava kasuks seadusele mittevastavad kohtuotsused, viidates kohtuotsuste motiveerivas osas teadlikult tõele mittevastavatele asjaoludele. Kohus karistas teda tingimisi vangistusega.

Pärast ajakirjanduses laialt kajastatud kohtuprotsessi muutis Vels oma perekonnanime Meristoks ja hakkas Rakveres inimestele õigusabi pakkuma. Nüüd aga on ta taas prokuratuuri kogutud info kohaselt seadust rikkunud.

Viru ringkonnaprokuratuur süüdistab Monica Meristo-Dmitrijevat dokumendi võltsimises ja võltsitud dokumendi kasutamises ning joobes juhtimises. Süüdistuse järgi võltsis juristina tegutsev naine 2015. aastal Euroopa Inimõiguste Kohtu vastuskirja, mille esitas seejärel inimesele, kes temalt avalduse koostamise oli tellinud.

Ta esitas Euroopa Inimõiguste Kohtule kaebuse ning sai töö eest ka tasu. Süüdistuse järgi aga võltsis ta kohtu vastuse, millega jättis mulje, nagu oleks kliendi asi jäetud arutusele võtmata teistel põhjustel, kui see tegelikult oli.

Naine ise ütles Postimehele, et ei tunnista end süüdi ja rohkem midagi kommenteerida ei soovi.

Viru ringkonnaprokuratuuri prokuröri Sigrid Nurme sõnul on nimetatud asjas eriti kahetsusväärne asjaolu, et võltsimise süüdistuse on saanud jurist, kelle vastu on avalikkusel kõrgendatud ootused just nimelt tema korrektse käitumise ja ametialase hoolsuse osas.

Kohtuvaidlus on planeeritud 3. oktoobrile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles