Kuidas valida lapsele turvatooli?

Diana Okas
, maanteeameti ennetustöö osakonna ekspert
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

On oluline teadvustada, et laste turvavarustust ei kasutata mitte ainult seaduse täitmiseks, vaid see võib päästa lapse elu. Alla 135 sentimeetri pikkune laps peab kasutama autosõidul turvavarustust.

Turvahällid on mõeldud kasutamiseks kuni 13 kilogrammi kaaluvate laste puhul. Vastsündinuga tasub ette võtta vaid lühikesi sõite – last ei ole soovitatav hoida turvahällis järjest üle kahe tunni –, sest pikalt püstises asendis istumine koormab imiku kaela ja selga. Turvahäll peab olema 45-kraadise nurga all ja seda tohib kasutada vaid seljaga sõidusuunas. Lapse pea ei tohi ulatuda üle turvahälli ülemise ääre, kui see on aga nii, siis on turvahäll talle väike.

Alla 25 kilogrammi kaaluval lapsel on turvalisem sõita seljaga sõidusuunas. Väikese lapse pea moodustab umbes 30% tema kehakaalust, kokkupõrke korral ei pea lapse kaelalülid raskusele vastu ja isegi väikese raputuse või avarii tagajärjed võivad olla talle saatuslikud. Selg sõidusuunas oleval turvaistmel on istme kest nagu kaitsev kilp ning neelab suurema osa löögijõust. Samas ei tohi nõnda paigaldatud turvaseadet kasutada istekohal, kus on aktiveeritud esiturvapadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles