Kaidi Kivioja valmistub Euroopa debüüdiks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eksamikirjandi järgsel päeval, mil triatloni harrastava Kaidi Kivioja pildile püüdsime, tegi ta kaks treeningut: hommikul sõitis 1,5 tundi rattaga, õhtul ruttas staadionile kergejõustikutrenni jooksmist harjutama.
Eksamikirjandi järgsel päeval, mil triatloni harrastava Kaidi Kivioja pildile püüdsime, tegi ta kaks treeningut: hommikul sõitis 1,5 tundi rattaga, õhtul ruttas staadionile kergejõustikutrenni jooksmist harjutama. Foto: Arvet Mägi

Homme teevad triatleedid Rakveres algust duatloni karikasarjaga, avaetapil võistleb teiste hulgas rakverlannast Eesti juunioride koondislane, kahel aastal Lääne-Virumaa parimaks noorsportlaseks valitud Kaidi Kivioja.

Välishooaega avava Eesti duatloni (jooks ja rattasõit) karikasarja Rakvere etapi stardid antakse laupäeval, 30. aprillil Rakvere staadionil eri vanuseklassidele kell 11, 12 ja 13. Võistlejad alustavad jooksuotsaga, järgneb rattadistants ning võistluse lõpetab taas jooks.

Olümpiaalade hulka kuuluva triatloni võistlustel, millega tehakse Eestis algust suvesooja saabudes, lisandub neile kahele alale veel ujumine looduslikus veekogus. Ujumisega võistlus algabki, järgneb rattasõit ning kõige lõpuks jooksudistants. Kõik kolm võistlusdistantsi läbitakse järjestikku, ilma puhkepausita.

“Just see mitmekülgsus ja vaheldusrikkus teebki triatloni meeldivaks ning ka harjutamise huvitavamaks,” leiab 18aastane triatleet Kaidi Kivioja, kes Rakvere reaalgümnaasiumi lõpetamise kõrval valmistub suvel tegema debüüti selle hooaja tähtsamal jõuproovil - Euroopa juunioride meistrivõistlustel.

Suurt vabadust oma treeningute sättimisel temal kui triatloniliidu huviorbiiti jäänud andekal koondislasel enam pole. Eesti Triatloni Liidu noortekoondise treener Margus Tamm saadab talle Tallinnast igaks nädalaks meilitsi treeninguplaani, milles kõik ülesanded päevade kaupa kirjas. Pikka puhkeaega sealt naljalt ei leia. Tihti tuleb teha koguni kaks trenni: näiteks hommikul rattaga sõita ja õhtul jooksmist harjutada. Või teha sedasama ühel treeningul - rattasadulast otse jooksurajale nii nagu võistlustelgi.

Iga päeva lõpus annab Kaidi oma elektroonilises treeningupäevikus aru, kuidas ülesanded täitis, milline oli enesetunne, mis oli probleemiks. Nädala kokkuvõtte saadab  ta treenerile.

“Muidugi on niimoodi, kui treener on kaugel, neid plaane omapäi täita päris raske,” möönab Kaidi. “Aga Margusest on mulle olnud nõuandjana väga palju abi. Heaks vahelduseks on koondise laagrid, kus saame vahetult suhelda. Tänavu varakevadel harjutasime kuu aega Hispaanias, Lääne-Virumaalt olid seal veel Mart Suurkivi ja Markko Etverk.”

Kodus treenides Kaidi üksinduse üle siiski väga ei kurda, näiteks jooksmist saab ta harjutada koos spordikooli tüdrukutega kergejõustikutrennis. “Kaugust ma ei hüppa ning kuuli ei tõuka, treener Sirje Kiviaru paneb mind kas lõike jooksma või muud minule vajalikku tegema,” selgitab Kaidi.

Tihtipeale tõmbab Kaidi selga Rakvere kergejõustikuklubi ViKe särgi ning kaitseb klubi au jooksudistantsidel, olgu siis staadionil või metsas krossirajal. Mullune kuum suvi oli neiule kergejõustikus nii saavutusterohke, et medalisajul ei näinud lõppu tulevat. Ühtekokku jäi saagiks kuus Eesti noortemeistri tiitlit jooksualadel, lisaks veel rekordiparandused.

“Kui peaksin kolmest triatlonialast ühe lemmikuna välja tooma, siis oleks see jooksmine,” arutleb Kaidi. “Aga ma ei kujuta ette, et oleksingi ainult jooksja. Triatlon  on ikka üle kõige.”

Kui millegi kallal norida, siis oleks see Kaidi sõnutsi ujumine, mis vajab kõige rohkem “järeleaitamist”. “Ma pole triatlonirajal veel kordagi esimesena veest välja saanud!” naerab mitmekordne Eesti karikasarja võitja ja noortemeister enda üle. “Esimeseks olen rühkinud ikka kas rattarajal või siis teistest kiiremini joostes.”

Ujumist ei pea Kaidi samuti ihuüksinda treenima, Aqva veekeskuses treener Gunnar Tõnningu juures harjutab ta koos triatleetide Markko Etverki ja Relika Toomega. “Mahv on kõva, alla nelja kilomeetri me tavaliselt ei uju, aga on päevi, mil tuleb läbida seitse kilomeetrit, ujuda aja peale pikki ja lühemaid otsi,” kirjeldab Kaidi basseinitunde.

Gunnar Tõnning oligi see treener, kes Kaidile neli aastat tagasi triatloni soovitas. “Ju ta siis nägi, et minust tippujujat ei saa, et triatlon sobib mulle rohkem ning võin sellega kaugemale jõuda,” on Kaidi valikuga rahul.

“Kaidi on väga töökas, see on tänapäeval spordis põhiline ja väga vajalik omadus, kui tahetakse midagi saavutada,” iseloomustab Gunnar Tõnning oma õpilast. “Londoni olümpiamängude ajal on ta liiga noor, aga 2016. aasta olümpial osalemine võiks olla tõsine eesmärk.”

Tänavuse hooaja eesmärgiks on treenerite tandem seadnud Kaidile eduka debüteerimise 24. juunil Hispaanias peetavatel Euroopa juunioride meistrivõistlustel individuaalsel sprindidistantsil, kus tuleb ujuda 750 m, sõita rattaga 20 km ja joosta 5 km, samuti kõneka kaasarääkimise Euroopa karikasarjas.

“Ehkki tal on seoses koolilõpetamisega ees suured elumuutused, oleme tööd teinud selle nimel, et tänavu tuleks juunioride medalite kõrval ka Eesti meistritiitel eliitklassis ehk täiskasvanute konkurentsis,” räägib Tõnning.

Et kõik plaanitu teoks saaks, on Kaidile tema sportlaseteel triatloniliidu kõrval toeks olnud Rakvere linnavalitsus, kergejõustikuklubi ViKe, Aqva Spa ja K-Kummid, kellele ta on abi eest südamest tänulik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles