Nädala kaja: saab läbi, et alata

Aarne Mäe
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aarne Mäe.
Aarne Mäe. Foto: Erakogu

Olen kuulnud, et mõned inimesed (eriti eakamad) on valimistele vastu minnes segaduses: kas tuleb valida nii volikogu liige kui ka linnapea ja vallavanem? Kui vaadata otsa neile lõpututele debattidele ja enesereklaamidele, siis võib selline mulje tõepoolest jääda. Või kuidas teisiti peaks suhtuma loosungisse stiilis: “Vali mind! Olen Toreda Erakonna vahva linnapeakandidaat!”.

Vähemasti Rakveres on seekord tõepoolest mängitud rohkem valimisnimekirjade esinumbritele, kes siis ühtlasi on selle või teise erakonna valikud linnapea kohale.

Tegelikkus on muidugi selline, et rahvas valib volikogu liikmed, neist moodustub volikogu, kus omavahel lepitakse kõigepealt kokku koalitsioon ehk see, kes kellega koos valitsema hakkab. Selleks peab kamba peale kokku olema häälteenamus. Koalitsioon paneb esmalt paika volikogu esimehe ja alles volikogu määrab linnapea või vallavanema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles