Oktoobrikuus olukord on uus

Marko Pomerants
, topeltdeputaat, IRL
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Pomerants.
Marko Pomerants. Foto: Marianne Loorents

Kohalike omavalitsuste volikogud on saanud endale uued liikmed, loomulikult on suurel hulgal neid, kes oma mandaati on uuendanud. Minul õnnestub esimest korda volikogu laua taga koht sisse võtta, enne ei võimaldanud seda seadus. Nii nagu lubatud, nii ka teen. Seegi on uus, et Lääne-Virumaa piirid on maakonna kirdeosas muutunud. Soovitan planeeritav Lahemaa loodusesse minek edasi lükata ja minna hoopis Aseri kanti uuenenud maakonda uudistama. Olgu sihiks Kõrtsialuse juga, Kalvi või Aseri ise.

Inimestele on volikogude valimised korda läinud küll, selle näiteks on kandideerimis- või valimisaktiivsus. 10% Eestimaa kõikidest kandidaatidest nõutas mandaati Lääne-Virumaal. 1141 inimest on muljetavaldav arv. 54% hääleõiguslikest inimestest võttis nõuks oma hääl kellelegi anda. Ülejäänud 46% sees oli põhimõttelisi inimesi, kes ise kandideerides enda poolt ei hääletanud. Valimisliit Rakvere Heaks tegi selles rekordi. Kümme kandidaati jäi nulli peale. Üksikuid selliseid näiteid on vist kõigis nimekirjades.

Nagu arvata võis, osutus nende valimiste võitjaks Lääne-Virumaal keskerakond. Ainus erakond, kel olid nimekirjad kõikides omavalitsustes. Seegi oli prognoositav, et keskerakond ei võitnud Rakvere linnas, aga oma tavapärane tulemus tehti ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles