Juhtkiri: Esiterroristi surm

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osama bin Laden 1997. aastal CNNile intervjuud andmas.
Osama bin Laden 1997. aastal CNNile intervjuud andmas. Foto: AP / Scanpix

Eile levis üle maailma kulutulena uudis, et pühapäeva pärastlõunal korraldas väikesearvuline USA eriüksus kopterirünnaku Pakistanis kompleksile, kus maailma esiterrorist Osama bin Laden end varjas, ja 40 minutit kestnud tulevahetuses said surma bin Laden, tema täiskasvanud poeg ja veel kolm inimest.

Kui miljardite maailma inimeste jaoks oli Osama bin Laden surmakutsar, kelle käsilased külvasid oma terroriaktidega ja sõjategevusega surma nii Afganistanis, USAs kui mitmes Euroopa linnas, siis islamiäärmuslaste jaoks on ta ikoon, märter ja kangelane, kelle hävitamise eest püütakse ilmselt kätte maksta. Elu on näidanud, et islamiäärmuslased on fanaatikud, kes ei kohku tagasi millegi ees. On ilmselt vaid aja küsimus, millal kordub 9/11, millest sügisel saab mööda täpselt kümme aastat.

Oleks naiivne arvata, et maailma esiterroristiks nimetatud Osama bin Ladeni tabamine ja tapmine vähendab oluliselt terrorismi maailmas, küll aga on see fakt tähtis ameeriklaste õiglustundele, sest olgugi et hilja, on tuhandeid elusid nõudnud lennukirünnakute peaorganiseerija ometi oma palga saanud. Bin Ladenil on palju järgijaid, nii et pigem võib tuua võrdluse muinasjutuga, kus kurjal seitsmepäisel lohel tekib ühe pea maharaiumise järel selle asemele kohe kaks. Seetõttu pole siin millegi üle rõõmustada. Pigem võib juurelda selle üle, miks USA luurel ja vägedel nii palju aega läks, et esiterrorist alles nüüd tabati.

President Obamale ja teistele pukis olevatele ühendriiklastele on see hetkel muidugi suurepärane uudis, sest varjutab mõneks ajaks fakti, et ka kõikide võimaluste maal ei olda rahul oma poliitikutega, kärbetega ja muugagi. Poliitilist kapitali kogub sellega nii mõnigi poliitik.

Bin Laden oli küll terroriorganisatsiooni Al-Qaeda esinduspersoon ja rahastaja, aga selle peaideoloogiks ja ajuks peetakse hoopis Egiptuse päritolu kirurgi Ayman al-Zawahrid, kellest saab nüüd tapetud liidri järglane.

Kuna Osama bin Laden on surnud, siis võiks Eesti sõdurpoisid nüüd Afganistanist ära koju tuua.

Samas on väidetavalt osutunud eile hommikul Pakistani televisioonis näidatud foto tema surnukehast võltsinguks, mis oli tehtud bin Ladeni varasemat fotot moonutades. On ta siis nüüd tont või inimene!?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles