Terve noore kabinetis saab vastuse elulistele küsimustele

Kristi Ehrlich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laura Kalja julgustab eluliselt tähtsaid teemasid võimalikult vara läbi arutama, et vältida ebameeldivaid üllatusi.
Laura Kalja julgustab eluliselt tähtsaid teemasid võimalikult vara läbi arutama, et vältida ebameeldivaid üllatusi. Foto: Marianne Loorents

Rakvere haigla avas seksuaaltervise ja pereplaneerimise kohta nõu pakkuva terve noore kabineti, mille uksest sisse astuma on oodatud kõik nii ealt kui ka hingelt noored inimesed. Selles kabinetis pole ükski teema tabu.

Kabinet loodi Rakvere haigla juhtkonna, vanem­ämmaemanda Lemme Luige ja kabineti eestvedaja ämmaemand Laura Kalja koostöös just põhjusel, et niisugust spetsiaalselt noortele mõeldud teenust mujal Rakveres ei pakuta. Kuigi kabinet asub haiglas, ei pea kartma, et tuleb kohe riidest lahti võtta ja analüüse andma hakata.

Kabinetis otsitakse vestluse käigus vastuseid küsimustele, mis on seotud seksuaaltervise, suhete, rasestumisvastaste vahendite, raseduse planeerimise ja suguhaigustega. Siiski täpsustas Kalja, et näiteks suguhaiguse kahtluse korral tehakse kabinetis vajalikud analüüsid. Kui vestluse käigus peaks ilmnema muresid, mida kohapeal lahendada ei saa, või kui analüüsi vastustes nähakse haigustekitajaid, suunatakse noor olenevalt olukorrast edasi näiteks günekoloogi, perearsti või uroloogi juurde. Ämmaemand tegeleb siiski põhiliselt ennetus- ja terviseedendustööga, arst kõige muu hulgas peamiselt ravimisega. Oluline on aga spetsialistide koostöö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles