Meki pakist külmkuivatatud smuutit ja pasta Bolognese’t

Katrin Uuspõld
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mermi Kangur näitab kuidas töö käib: toiduained pannakse kandikutele. Pohli võib korraga olla ühel kandikul 2,9 kilogrammi. Edasi sätitakse kandikud kuivatisse. Freezedry OÜ toodab külmkuivatatud marju ja seeni, marjajahusid, marjateesid, smuutisid.
Mermi Kangur näitab kuidas töö käib: toiduained pannakse kandikutele. Pohli võib korraga olla ühel kandikul 2,9 kilogrammi. Edasi sätitakse kandikud kuivatisse. Freezedry OÜ toodab külmkuivatatud marju ja seeni, marjajahusid, marjateesid, smuutisid. Foto: Marianne Loorents

Simunas külmkuivatatud marju kasutatakse nii Belgia šokolaadis kui ka Eesti teesegudes, mõne kuu eest jõudsid turule smuutisegud. Parajasti proovitakse kuivatada Haapsalu muda, millest loodetakse ekspordiartiklit kosmeetika valdkonnas.

OÜ Freezedry ainuomanik Mermi Kangur ootab põnevusega Eesti teadlaste uurimistöö tulemusi, mis annaks tema külmkuivatustehasele ühe perspektiivi lisaks. Nimelt võetakse külmkuivatamisel marjast vett välja kuni 95 protsenti. Tänu sellele intensiivistub marjamaitse kuni kümme korda ja säilib sellisena õhukindlas pakendis aastaid. Külmkuivatatud marju saab kasutada smuutides, jäätistes, teesegudes, putrudes, kookides – võimalusi on rohkelt. Kuid vesi, mis marjast välja võetakse, on praegu veel Simunas kasutuseta.

“Teadlane Peeter Laurson võttis meilt sublimeeritud vaarikavee ja tegi uuringu, et vett tulevikus kosmeetikatööstusele pakkuda. Prantslased on tõestanud, et sublimeeritud vesi aitab kreemidel paremini naha sügavamatesse kihtidesse imenduda. Kui saaksime vee ka kaubaks teha, siis oleksime veel tänulikumad,” räägib Kangur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles