Simunas külmkuivatatud marju kasutatakse nii Belgia šokolaadis kui ka Eesti teesegudes, mõne kuu eest jõudsid turule smuutisegud. Parajasti proovitakse kuivatada Haapsalu muda, millest loodetakse ekspordiartiklit kosmeetika valdkonnas.
Tellijale
Meki pakist külmkuivatatud smuutit ja pasta Bolognese’t
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Freezedry ainuomanik Mermi Kangur ootab põnevusega Eesti teadlaste uurimistöö tulemusi, mis annaks tema külmkuivatustehasele ühe perspektiivi lisaks. Nimelt võetakse külmkuivatamisel marjast vett välja kuni 95 protsenti. Tänu sellele intensiivistub marjamaitse kuni kümme korda ja säilib sellisena õhukindlas pakendis aastaid. Külmkuivatatud marju saab kasutada smuutides, jäätistes, teesegudes, putrudes, kookides – võimalusi on rohkelt. Kuid vesi, mis marjast välja võetakse, on praegu veel Simunas kasutuseta.