Islamidžihaad kutsub kättemaksu vältima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osama bin Ladeni tapmine täitis maailma ajalehtede esiküljed.
Osama bin Ladeni tapmine täitis maailma ajalehtede esiküljed. Foto: Reuters

Al-Qaedaga seotud Egiptuse äärmusrühmituse Islami­džihaad asutajaliige ja Al-Qaeda juhi Ayman Al-Zawahiri sõber ütles täna AFP-le, et Osama bin Ladeni surm ei mõjuta organisatsiooni, ja kutsus kõiki üles vältima kättemaksurünnakuid.

Aboud Al-Zumur, kes oli Zawahiriga vangis pärast Egiptuse presidendi Anwar Sadati mõrvamist 1981. aastal, sõnas, et bin Laden on märter, kelle surm ei lahenda midagi.

“Al-Qaeda pole isik, see on institutsioon,” rõhutas Zumur, kes vabastati vanglast pärast revolutsiooni veebruaris. “Prob­leemi lahendamine eeldaks taandumist okupeeritud territooriumidelt ja tasakaalu USA poliitikas Palestiina suhtes.”

Zumur kutsus bin Ladeni toetajaid üles mitte kätte maksma. “Ütlen neile, et olge kannatlikud. Ärge otsige kättemaksu. Kui ründate turiste või saatkondasid, ründate süütuid,” avaldas ta.

Zumur kinnitas ühtlasi, et Zawahiri on hoolimata USA-vastaste rünnakute planeerimisest heasüdamlik mees.

“Ta on minu kallis sõber. Olime koos vangis kolm aastat. Ta on hea mees – heasüdamlik –, kes on pandud raskesse olukorda,” selgitas Zumur.

Zawahiri on nüüd USA enim tagaotsitav kurjategija. Mees lahkus Egiptusest, kus oodanuks teda surmanuhtlus, 1980­nda­te keskel. Hiljem ühen­das ta jõud bin Lade­ni­ga.

Maailma esiterroristiks pee­tud Osama bin Laden tapeti Pakistani pealinna Islamabadi lähistel USA eriüksuste rünnakus esmaspäeva varahommikul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles