Aarne Üksküla – lendur ja don Juan

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aarne Üksküla (paremal) koos Eldor Valteriga Heino Kulvere lavastuses  “Romeo, Julia ja pimedus”, mis esietendus 29. oktoobril 1961.
Aarne Üksküla (paremal) koos Eldor Valteriga Heino Kulvere lavastuses “Romeo, Julia ja pimedus”, mis esietendus 29. oktoobril 1961. Foto: Rakvere teatri arhiiv

“Arvan, et just tänu Rakvere teatrile minust saigi näitleja. Kuigi Panso ütles, et teatrikool peab andma meistri, mitte selli, aga ega sealt ju kohe meistrit tule. Need seitse aastat olid need, mis panid aluse,” ütles Aarne Üksküla aastal 2008 oma teatritee algusele tagasi vaadates intervjuus Virumaa Teatajale.

Aastal 1961 Tallinna riikliku konservatooriumi näitleja erialal lõpetanud Aarne Üksküla töötas Rakvere teatris aastani 1968.

“Nimetan Rakveret isakoduks, jah, sest see oli ikkagi mu koduteater. Nimetaksin isegi oma teiseks ülikooliks, sest kõik need seitse aastat sai seal kohutavalt tööd teha. Neil, kes meie kursuselt sattusid Draamateatrisse, oli alguses väga vähe või polnud üldse tööd. Peale selle, et mul oli palju tööd, tuli sinna kohe lavastama minu kõige olulisem õpetaja Panso kõrval, Leo Kalmet. See oli tõesti suur kool. Mäletan, et igatsesin sel ajal taga mõnda väikest rolli, sellepärast, et mind pandi kohe suurte rollide peale. Viimaks mul oli üks väike roll – brigadir Halena lavastuses “Kolmas õde”,” kõneles meister väikeses VAT teatri saalis enne “Nürnbergi” etendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles