Juhtkiri: meie inimesed, meie Nokia

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Aastad tagasi andis Virumaa Teatajale intervjuu Aarne Üksküla – teatrilegend, keda meie seas enam pole. Rakveret nimetas mees oma isakoduks, sest see oli tema koduteater. “Nimetaksin isegi oma teiseks ülikooliks, sest kõik need seitse aastat sai seal kohutavalt tööd teha. Neil, kes meie kursuselt sattusid Draamateatrisse, oli alguses väga vähe või polnud üldse tööd.”

Rakvere teater võtab pea igal aastal noori näitlejaid enda tiiva alla. Paljud neist on jõudnud Eesti teatrimaailma absoluutsesse tippu ning Rakvere-ajale vaatavad nad tagasi heldimusega. Siin sai teha tööd – seda kinnitavad kõik. See on noorele näitlejale suurepärane kasvulava ja sitkuse kasvatamise paik mitmes mõttes: palju rolle, palju väljasõite, paljud lavastajad.

Väikese trupiga teatris ei lasta kellelgi niisma istuda, osi antakse suuri ja väikeseid, igas proovis on võimalus meistritelt õppida, tähele panna, areneda. Töökoormus võib olla teinekord liigagi suur, aga samas on see võimalus täiendada kogemuste pagasit ja lihvida ametioskusi. Töömoraali ja -oskuse kasvatamine on noorele inimesele tähtis.

Räägitakse, et Rakvere teatrisse tööle tulnud noor näitleja Aarne Üksküla olnud vaikne ja tagasihoidlik, aga hästi tähelepanelik ja õpihimuline noormees. Aarne Üksküla arvepidamise järgi mängis ta seitsme Rakvere-aasta jooksul umbes 1300 etenduses, statsionaaris neist ainult 136.

Lääne-Virumaa Nokia ongi siinsed inimesed. Olgu need, kes meil siin iga päev toimetavad, või need, kes siin soodsa kasvupinnase leidnud.

Kuid tuule tiibadesse pole Rakverest ja Lääne-Virumaalt saanud mitte üksnes teatriinimesed, vaid ka paljud muude alade tippude hulka tõusnud inimesed töömeestest teadlasteni. Alles hiljuti rõõmustasime siit kandist pärit noore mehe saavutuste üle, kes tegi tegusid ülemaailmsel kutsemeistrivõistlusel.

Meie inimesed, ütleme, kui räägime Kadri Voorandist, Tanel Padarist, Arvo Pärdist, Rain Veidemanist, Martti Juhkamist ja paljudest teistest. Lääne-Virumaa Nokia ongi siinsed inimesed. Olgu need, kes meil siin iga päev toimetavad, või need, kes siin soodsa kasvupinnase leidnud.

“1, 2, 4 – Rakvere eri,” räpivad RLV Massive’i räpparid, kes on Rakvere linna toonud Eesti räpiskeenele, nagu Jaan Krossi “Rakvere romaan” tõi me linna eesti kirjanduslukku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles