Juhtkiri: aeg aeg maha võtta

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Eestlasi on viimasel nädalal raputanud mitu kurba uudist. Meie seast lahkus armastatud näitleja Aarne Üksküla, Tartus hukkus traagilistel ja segastel asjaoludel 20-aastane arstitudeng ning Tallinna kesklinnas suri kuulitabamuse tagajärjel ­ilmselgelt meeltesegaduses vaevelnud noor haritud mees. Abikaasa ja isa.

Täna on hingedepäev. Surma ja surijatega lähedalt kokku puutuvad inimesed tavatsevad ikka öelda, et aastas on perioodid, mil hingemaailma uksed on avatud, ning siis juhtub rohkem. Lähevad needki, kes tegelikult veel elada ja tegutseda võiks. Kelle minek tundub jääjatele eriti traagiline, mõttetu ja julm.

Hingedeaeg on kõige pimedam aeg enne lume tulekut, enne jõule, kui jõuluvalgus kaamosele viivuks helgust annab.

Novembris on inimestel põllutööd tehtud ja saagid salves, nüüd on aega mõtiskleda, meenutada ja olla.

Olla olemas lähedaste jaoks, neid märgata, kuulata ja armastada peaks olema iga inimese elu mõte ja ülesanne.

Küllap seetõttu lähevad mõtted ka igavikulistele radadele ja külmas öös tähistaevast vaadates annad ikka mõnele tähele selle nime, kelle hing seal parasjagu ekselda või hoopis rahu leida võiks.

Minevikku ei maksaks aga liiga palju kinni jääda, see mõjub halvasti endale ja nendelegi, kel meid praegu vaja on.

Olla olemas lähedaste jaoks, neid märgata, kuulata ja armastada peaks olema iga inimese elu mõte ja ülesanne.

Heietused, mida oleks saanud teha teisiti, lahkunuid tagasi ei too.

Küll aga saame veelgi enam väärtustada ja tähele panna neid, kes on jäänud, et koos veedetud aeg oleks pikk, rikkalik ja rõõmus. Sellegipoolest võiks süüdata küünla, isegi mitu. Kõigi nende mälestuseks, kellega sai veedetud ilusaid hetki, oli neid siis piisavalt või mitte.

Küünlavalgus kosutab hinge ja pime sügisõhtu saab heledamaks. Kuigi jõuludeni on veel aega ja mõnel koduaknal süüdatud jõulutuled panevad möödujaid kulme kergitama, siis – miks mitte! Elame siin Eestis, nagu elame, suure osa aastast paistab päike ju kusagil mujal, seega polegi vahet, mil moel valgust tuppa tuua ja kas selleks on õige aeg või mitte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles