Juhtkiri: lapse taak kanda

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Öeldakse, et kui laps läheb kooli, saab kõige magusam aeg lapsepõlvest läbi. Üldiselt võiks sellele ju vastu vaielda, aga kui vaadata, milliseid pomme väikesed lapsed iga päev seljas vedama peavad, ei tundu tõesti enam lapsepõlvest midagi järele jäänud olevat.

Mingil ebaselgel põhjusel on raamatud ja töövihikud suuremalt jaolt formaadis A4. Ja muidugi kvaliteetsel kriitpaberil. Kui paberi valiku põhjus on tõenäoliselt hind, siis formaadi asjast on raskem aru saada.

Tuleb tähele panna, et kui tunniplaanis on mitu tundi ja kotti tuleb toppida sama mitu suurt raamatut, pressida sinna veel vihikud, töövihikud (samuti kenad paksud ja A4 suuruses) ja pinal, siis on juba see toppimise töö vaevanõudev. Rääkimata kandmisest.

Kui algklassilapsel on lubatud seljas kanda kuni kolmekilost raskust, siis siin on mõttekoht ka koolikottide tootjatele ning vanematelegi, kes tahavad oma lapsele parimat, kuid teevad teadmatusest hoopis karuteene. Sageli on kiidetud ergonoomilised koolikotid need, mis kaaluvad üle mõistuse palju ning jätavad raamatute tarvis vaid paar- kuni nelisada grammi.

Paljud täiskasvanud mäletavad oma kooliajast, et mida vanemaks saadi, seda väiksemaks muutus koolikott.

Paljud täiskasvanud mäletavad oma kooliajast, et mida vanemaks saadi, seda väiksemaks muutus koolikott ning viimaks olid popid need, kes käisid koolis paari vihikuga, mis olid keeratud kilekotinutsakusse. Pisikeste koolilaste puhul mängib rolli seegi, et ranitsasse rändavad asjad, mida sel või teisel koolipäeval sootuks vajagi ei lähe ning mis koti kaalu asjatult tõstavad. Lapsed on ju kohusetundlikud ning igaks juhuks peab kaasas olema rohkem kui vaja.

E-ajastu on paljuski ka koolidesse jõudnud. E-lugerid võimaldavad kerge vaevaga mahutada väikesesse kotti terve raamatukogu jagu lugemisvara, tahvelarvutid ja muud vidinad toovad aga teatmeteosed ning õppematerjalid paari näpuvajutusega koju ja ka kooli.

Ehk juhtub ühel hetkel nii, et vähemalt mingi osa õppematerjalidest saab õpilane kätte e-andmebaasist ning raskete õpikute koorem kolib kotist kergekaalulisse nutividinasse. Veel kasvuhoos olevad lülisambad oleksid selle sammu üle kindlasti väga tänulikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles