Nädala kaja: ettevaatust – teerull!

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Herm.
Toomas Herm. Foto: Meelis Meilbaum

Lõppev nädal tõi pretsedendi. Kui mitte terves Eestis, siis maakonnas kindlasti.

Neljapäeva õhtul ei jõudnud Väike-Maarja vallavolikogu koalitsioonipartnerid ehk teerull avaistungile. Erinevatel põhjustel ei jõudnud laua taha mitte ühtegi reformierakonna, IRL-i, keskerakonna ega valimisliidu Meie Pandivere esindajat.

Valimiskomisjoni esimees aga pidi seadusest lähtuvalt neljapäevaks volikogu avaistungi kokku kutsuma. Seadust võiks tunda ka volikokku pürgijad. Et oma tegemisi sättida. Kui opositsioon võib protesti märgiks puududa, siis koalitsioon peab kohal olema. Lisaks võimule lasub neil ka vastutus. Ehk saavad juba muuseumieksponaadi staatuses Rakke ja Väike-Maarja vallavalitsus teisipäeval koormast priiks.

Kui Väike-Maarja rahvaasemikud pole kätt veel valgeks saanud, siis naabrid Vinni vallast on juba mitu korda teerulli teinud.

Tulemus olnuks sama, kuid menetlus oleks kardinaalselt erinenud esimesest variandist.

Poliitikud nimetavad teerulli tegemiseks olukorda, kus koalitsioon ei pane otsustamisel opositsiooni tähelegi.

Nii sündis neljapäeval Vinnis. Paraku teerulli tegemise kõige inetumas vormis.

Nimelt tegid Vello Tafenau ja Aarne Laas äsja valitud vallavanemale palga ja hüvitise määramisel oma ettepanekud.

Keskerakonna ridades volikokku ja selle esimeheks pääsenud Meelis Maine ei teinud aga neist väljagi ja pani hääletusele esimesena laekunud ettepaneku, mis üheksa poolthäälega läbi läks.

Vaadelgem nüüd aga teerulli tegemise viisakamat vormi. Maine võinuks öelda, et on tulnud kaks ettepanekut, ja panna need hääletusele. Siin algab volikogu juhi mängumaa ehk ta saab määratleda, mis järjekorras ettepanekud hääletusele pannakse.

Keegi ju ei saa pahaks panna, et esimesena hääletatakse esimesena laekunud ettepaneku üle. See olekski läbi läinud ja teise ettepaneku hääletamist poleks vaja läinud.

Tulemus olnuks sama, kuid menetlus oleks kardinaalselt erinenud esimesest variandist.

Lõppeval nädalal sai paraku selgeks kurb tõsiasi, et HKScan Estonia juhtkond ei võtnud lihakombinaadi ametiühingu esindajatega kohtumist tõsiselt. Advokaadibüroo Sorainen vahendusel teatati, et firma ei hakka kahekümne töötaja palgaküsimust arutama.

Ametiühingul on samuti võimalus advokaatide kasutamiseks. Liiati veel, kui asja vastu on tundnud huvi ametiühingud raja tagant.

Advokaatide omavahelisest kemplusest võidavad vaid advokaadid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles