Berliinis avatakse näitus “TABULA – Arvo Pärt Centre”

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Pärdi keskus. Maja väisvaade.
Arvo Pärdi keskus. Maja väisvaade. Foto: Arvo Pärdi keskus

Berliini mainekas Aedes Architecture Forumis avatakse 8. detsembril Arvo Pärdi keskuse arhitektide Fuensanta Nieto ja Enrique Sobejano näitus “TABULA – Arvo Pärt Centre”, mis tutvustab Arvo Pärdi keskuse uue hoone arhitektuuri ja selle ideelisi lähtepunkte.

Näitus kujutab endast visuaalset ja akustilist installatsiooni, milles hoone arhitektuursed elemendid astuvad dialoogi Arvo Pärdi muusikaga, täpsemalt näitusel kõlava teosega “Tabula rasa”, mis oli hoone projekteerimisel üheks lähtepunktiks.

Arhitektide sõnul peegeldab hoone Arvo Pärdi muusika vaikust ja geomeetriat. Ehitis lähtub ka ümbritsevast maastikust – sirgete mändide paiknemisrütmist ja vertikaalist –, luues tasakaalu Pärdi loomingu taandatuse ja metsakeskkonna ilu vahel. Selles ühegi täisnurgata ning mitme sisehooviga majas asuvad lisaks arhiivi- ja tööruumidele raamatukogu, 140-kohaline kammersaal, näituseala, videoruum ja õppeklassid. Hoone pindala on 2348 ruutmeetrit.

Näituse kataloogist võib leida hoone arhitektuurseid jooniseid kõrvuti näidetega Arvo Pärdi “Tabula rasa” originaalpartituurist ja visandilehtedelt. Kataloog on valminud koostöös arhitektuuribürooga Nieto Sobejano Arquitectos ja Arvo Pärdi keskusega ning selle väljaandja on Aedes Architecture Forum. Näitus jääb avatuks 2018. aasta 16. jaanuarini.

Arhitektide Fuensanta Nieto ja Enrique Sobejano (Nieto Sobejano Arquitectos) võistlustöö “Tabula” tunnistati 2014. aastal Arvo Pärdi keskuse rajamiseks välja kuulutatud rahvusvahelise arhitektuurivõistluse võitjaks. Ehitusprojekt valmis koostöös Eesti arhitektuuribürooga Luhse & Tuhal ning 2017. aasta märtsis alustas peatöövõtja AS Ehitustrust ehitust.

Arvo Pärdi keskuse uue hoone uksed avatakse avalikkusele 2018. aasta oktoobris ja sellega tähistatakse ka Eesti 100. sünnipäeva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles