Juhtkiri: märkamise päevad

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Täna on rahvusvaheline diabeedipäev. Mure selle moodsa aja nuhtluseks nimetatud haiguse pärast hakkas levima juba 1991. aastal ning sellest ajast tähistatakse nimetatud päeva just 14. novembril, et haigusele ja selle all kannatajatele tähelepanu juhtida.

Diabeet ei ole juba ammu üksnes kesk- ja vanemaealiste ülekaaluliste inimeste probleem. Selle haigusega võitlevad väikesed lapsed lasteaias ja koolis ning üha enam on pedagoogilisel personalil vaja ennast harida, kuidas käituda diabeetikust lapsega.

Igal aastal on diabeedipäev pühendatud mingile kindlale teemale.

Varasematel aastatel keskenduti tervislikule eluviisile, sest selle haiguse tagamaid nähakse paljuski just ebaterves eluviisis.

Tänavusel diabeedi­päeval keskendutakse naistele ning tõsiasjale, et diabeet on naiste suremuse ­põhjustajana üheksandal kohal.

Laste puhul on räägitud küll lapseea toitumisest, sellest, kas laps on saanud rinna- või kunstpiima, ning hüpoteesidega on jõutud niikaugele, et lapse kalduvust suhkruhaigusele mõjutab ema rasedusaegne toiduvalik.

Lõplikku tõde nendes arvamustes aga ei pruugi olla, ja kuni pole leitud viisi, kuidas diabeeti täielikult vältida õnnestuks, tuleb tegeleda tagajärgedega.

Tänavusel diabeedipäeval keskendutakse naistele ning tõsiasjale, et diabeet on naiste suremuse põhjustajana üheksandal kohal, tuues 2,1 miljonit enneaegset surma igal aastal üle maailma. Just naised on diabeedile eriti vastuvõtlikud – nii soorollide kui ka selle tõttu, et mitmel pool maailmas puudub just naistel ligipääs piisavale meditsiinilisele abile.

Neile, keda konkreetne päev puudutab, on see oluline. Muul juhul jääb üle vaid loota, et kui igal aastal ühel ja samal päeval mingil terviseteemal kõneldakse, siis inimeste teadlikkus tõepoolest tõuseb ning sellest võib sündida suurem kasu.

Diabeedipäeva puhul on tehtud üleskutse, et inimesed kannaksid sinist värvi, avaldamaks toetust dia­beedihaigetele.

Möödunud pühapäev oli samalaadne ÜRO ja WHO egiidi all korraldatud kopsupõletikupäev, sellest aga polnud suur osa inimesi kuulnudki ja vaevalt kõik kopsupõletikkugi põdevad inimesed teadsid, mis päev täpselt on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles