Juhtkiri: kaamose murdmiseks

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Kunagi müristas Rakvere spordihallis suur rokifestival Green Christmas. See hääbus. Homme tantsivad-karglevad Rakvere rahvamajas sajad folgijalad, sest suvise Käsmu külastaja meelisettevõtmine Viru Folk toob kaamose peletamiseks simmani linna.

Viru Folk on oma nime all Tallinnas pidusid korraldanud küll, on ülimalt tore, et ka kreisilinnas midagi ette võetakse. Rakvere muusikafestivalidest mäletame suvist Wesenbergh Rocki, samuti juba mainitud talvist Green Christmasit, suviti on siin olnud ka orelipooltund, ent üldiselt pole ju väga hõisata, sestap on hea, kui leidub hulganisti tänulikke inimesi, kes sügissimmanile vaatama-kuulama lähevad.

Oleks täitsa tore, kui Rakvere tähtsamad suvised üritused leiaksid endale koha ka siis, kui õuelustipidu keegi väga ei ihalda. Näiteks talvine punklaulupidu Targa Maja seinte vahel. Ning tõepoolest – miks ei võiks ka Baltoscandal kahe festivali vahel oma egiidi all mõnd etendust-performance’it korraldada. Eesti parim näide selles vallas on kahtlemata Jazzkaar, mis on oma lisakontsertidega paisunud mõne kevadpäeva pikkusest ettevõtmisest aastaringseks ürituste sarjaks.

Küll ka folk mahub mujale kui Viljandisse, tegelikult passib see ju hästi meie räpi ja metalliskeene kõrvale. Etnovärk on olnud mitu aastat pildil: seelikutriipe ja käisemustreid on jagunud rõivastele, aga ka kummikutele ja vihmavarjudele. Ehk on see trend loonud hea vundamendi simmanite taassünniks?

Elavat muusikat pole kunagi liiga palju ning sügistalvistele simmanitele-kontsertidele saavad mugavalt minna ka need, kes muidu ei viitsigi kodust liiga kaugele liikuda. Ja kes ööseks ei taha jääda. Ja kellele mitme päeva pilet tundub liiga kallis ...

Selleks et folgiüritusel läheks paremini kui vaid mälestuseks saanud rohejõuludel ja teistel ägedatel muusikapidudel, tuleb ilmselt pingutada igal linlasel. Kogukondlikult. Ja kui kohale ei lähe, pole pärast ka õigust viriseda, et midagi ei tehta ja kuhugi peale Kära Kantsi minna pole. Isegi kui ülejäänud osal aastast nii ongi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles