Kolumn: vana pitser

Jüri Lainevoog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Lainevoog.
Jüri Lainevoog. Foto: Meelis Meilbaum

Rakveres Pikal tänaval jalutades märkab huviline mitme hoone (näiteks Kaitseliidu maja) seintel roostevabu A3-formaadis infotahvleid lühidalt ehitise minevikku tutvustamas.

Neist igaühe alaservale on kinnitatud pronksis reprodutseerituna aastal 1345 löödud linnapitsati jäljend, millel ringjalt kulgev kiri SIGILLVM DE WESENBERGE ümbritseb krooni kandvat härjapead. Kuivõrd tegemist on ühega vähestest nii kaugest kohalikust minevikust teateid toovaist infokildudest, väärib see lähemat uurimist.

Keset eluka koonu leiame paksuhuulelise inimsuu, sellest allapoole jääb ümar lõug ja ka silmad võiksid pigem inimesele kuuluda. Tahtmatult tekib mõte, et suu ning silmade vahelisel lamedal alal pidi pitseril algselt asuma nina, aga sajandid on selle olematuks hõõrunud. Pole kahtlust, et vastu vaatab klassikaline motiiv, Saksa terminoloogias Stierkopfschild.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles