Teineteisest saja meetri kaugusel valitsesid konkureerivad võimud

Odette Kirss
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohuaia 13, kus praegu asub kohvik, oli sada aastat tagasi maakonnavalitsuse asupaigaks. Töörahva nõukogu täitevkomitee tegutses sadakonna meetri kaugusel kohtumajas.
Rohuaia 13, kus praegu asub kohvik, oli sada aastat tagasi maakonnavalitsuse asupaigaks. Töörahva nõukogu täitevkomitee tegutses sadakonna meetri kaugusel kohtumajas. Foto: SA Virumaa Muuseumid

Pärast oktoobripööret oli Rakveres esialgu kõik rahulik. Tegevust jätkasid linna- ja maakonnavalitsus.  Kohalikud bolševikud polnud võimelised midagi ette võtma.

Palju pahandust tekitas nii linnas kui ka maal Vene armee 49. korpus, kelle üksused asusid maakonnas ja staap Rakveres Du Nordis ehk Põhja võõrastemajas Pikk tänav 2. Nii nagu kogu armee, nii demoraliseerus ja kaotas distsipliini ka 49. korpus.

Viru maakonnavalitsus eesotsas esimees Mihkel Juhkami ja sekretär Ado Anderkopiga selgitas korduvalt ajalehtedes olukorda Virumaal, kus taludest veeti relva ähvardusel ära viljatagavarad ja seemnevili, kariloomad ja kuiv hein. Ühtlasi palusid maavalitsuse juhid rahvalt vabandust, et kohalik võim ei suuda Vene soldatite tehtud rüüstamisi takistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles