Juhtkiri: kui saad, kasuta taas

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja
Virumaa Teataja Foto: Meelis Meilbaum

Taaskasutus on moes, selles pole kahtlust. Praegu käiv taaskasutuse nädal juhib tähelepanu just sellele, et oma ökoloogilise jalajälje vähendamiseks tasub tarbida mõistlikult, ja kui saab, anda asjadele uus elu.

Terveid ja kasutuskõlblikke esemeid koguvad taaskasutuskeskused ja vanakraamipoed, samuti on võimalik neid osta-müüa internetikeskkonnas või kirbuturgudel. Ökoloogilise jalajälje jätab inimene paratamatult, iseasi, kui suure.

Mittevajalikke esemeid koguneb kõigil.

Eriti peredes, kus kasvamas lapsed, on täiesti tavaline, et väikseks jäänud riiete ja liiga “titekaks” muutunud mänguasjade virnad aina suurenevad.

Teine, kolmas või ­neljaski ring ei ole häbiasi ka ­täiskasvanutel, kellele second hand’ist saadav kraam pakub lihtsat moodust ­garderoobi soodsaks uuendamiseks.

Nii pole mingi ime kohtuda naabrinaisega mõnes lasteriiete müügigrupis internetis või siis näha linna vahel patseerimas mudilast, kellel seljas hiljaaegu taaskasutuskeskusesse müüki viidud jope.

Uued lasteasjad on kallid ning kuna nende kasutusaeg lühike, ei näe paljud pered mõtet osta suure raha eest asja, mille saaks pisut kasutatuna märksa odavamalt. Teine, kolmas või neljaski ring ei ole häbiasi ka täiskasvanutel, kellele second hand’ist saadav kraam pakub lihtsat moodust garderoobi soodsaks uuendamiseks.

Kui riiete, raamatute, mänguasjade ja mööbliga on suhteliselt lihtne, siis hoopis teine asi on majapidamisjäätmetega, mis samuti tuleks sorteerida. Kuid jätkuvalt on majapidamisi, kus jäätmete liigiti kogumine ei toimi. Põhjuseid on erinevaid: laiskus, mugavus või miski kolmas. Tegelikult peaks igas peres olema võimalik koguda eraldi biojäätmeid, pakendeid, klaasi, paberit ja pappi ning segaolmejäätmeid.

Kindlasti on üks põhjus jäätmeid mitte sortida ka see, kui kodu läheduses puuduvad vastavad konteinerid, kuhu hoolikalt sorteeritud prügi viia. Enamasti leitakse viis sorteerimaks pandipakendeid, sest nende eest saab raha ning taarapunktis käigu saab ühendada näiteks poetiiruga. Kuid kui puudub konteiner klaasi või paberi jaoks, ei soostu inimesed aja ja mugavuse arvelt prügikotiga mitu tänavavahet kõndima lihtsalt selleks, et kõik kompsukesed omale koha leiaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles