Teet Suur: Turu platsi kuusk meenutas mulle nääre

Aarne Mäe
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teet Suur tegeleb uue kuuseinstallinguga.
Teet Suur tegeleb uue kuuseinstallinguga. Foto: Marianne Loorents

Rakvere kuulsate kuuseinstallatsioonide autor Teet Suur hakkab järgmisel nädalal hoolimata koalitsioonileppesse lipsanud skandaalsest punktist Keskväljakule jõuluilu püstitama. Samas on kunstniku olekus tajuda mõningast ettevaatlikkust, sest suur kära kuuse ümber seab tänavusele toimetamisele lisaootusi.

Linnakunstnik Teet Suur. Esimene advent on varsti käes. Mis seisus kõmuline Rakvere jõuluinstallatsioon praegu on?

Praegu Rakvere ametikoolis tehakse, püüame võimalikult palju töid sees ära teha. Viimast lihvi antakse, paar päeva jääb nädala algusesse veel. Ma arvan, et üles panema hakkame kolmapäeval, see võtab maksimaalselt kolm päeva. Proovime seekord juba enne ülespanekut ka valgustid detailidesse panna.

“Kas see on nii tähtis asi või on minu isik probleemiks või keegi tahab lihtsalt oma võimu näidata.” Teet Suur

Võib eeldada, et installatsiooniplaan küpses juba ammu. Kas vahepealne kära, kui uus linnavõim enam installingule justkui kohta ei leidnud, tekitas ka mingit trotsi, et viskaks kõik nurka?

Nurka võib visata küll. Aga see oleks liiga kergelt alla andmine. Ja siis petaks neid inimesi, kes ikkagi ootavad ja loodavad. Kahetised tunded on selles mõttes, et ei taha ka vägisi teha ega sõdida. Samas on hästi palju positiivset vastukaja, see on kellelegi tähtis.

Te olete selline rahulik, sõbralik inimene ja sattusite paraja keerise sisse. Olete öelnud, et see võitlus väsitas lausa ära. Kas see on kuidagimoodi mõjutanud ka protsessi? Olete näiteks installingus midagi muutnud?

Jah, mõte oli ikka iga kord erinev teha, et ei kordaks ennast. Põhiidee ehk see omapära jäi küll alles, aga võibolla nii vaba vormiga, voolav ja looduslik ei ole, kui algul plaanisime. Teeme, mis suudame.

See on alati justkui üllatus nii endale kui ka teistele.

Kui salajas sa hoiad? Kolm päeva paned üles, siis inimesed saavad juba ettekujutuse. Eks siis, kui tuled põlema paneme, tuleb alles õige efekt.

Neist neljast aastast, mil kesklinnas on olnud eriline jõulupuu, meeldis paljudele just see akendega, kus mitu asja mängisid kenasti kokku: nii idee kui ka esteetiline pool. Seevastu esimese kuusetukaga läks nihu, sest see jäi ilmastiku räsida, ja vanadest pilbastest tehiskuusk töötas just tuledesäras. Eelmisel aastal oli selline kiiks, et hammasrattad liikusid, mõni nimetas seda suisa veoki avatud käigukastiks. Nüüd on kõigi ootused justkui veelgi suuremad.

Tõesti, nii on. Aga kui võtad mingi lisakiiksu juurde, siis see keerukus ja töö maht kohe kasvavad. Näiteks need hammasrattad läksid üsna keeruliseks kätte. Nüüd on jälle kaks asja: esiteks välimine pool ja teine osa, kuhu sisse saab minna. Seal on ka päris raske ohutuse moment ja tugevuse küsimus. Kohe pead rohkematele asjadele mõtlema.

Milline endale on kõige enam meeldinud?

See akendega töötas väga hästi ja meeldis paljudele. Aga väljakuga sobis kokku just hammasratastega, selline sõrestik. Igaühega saab efektseid fotosid teha ja neid nautida.

Kuidas te siiski võtsite vastu uudise, et koalitsioonilepingusse selline punkt pandi, et installatsioon tuleb kõrvale lükata?

Kui ma kuulsin sellest punktist, siis ma ei suutnud uskuda. See on, jah, veider, et mis põhjustel. Kas see on nii tähtis asi või on minu isik probleemiks või keegi tahab lihtsalt oma võimu näidata.

Kuidas üldse neid asju mõõta … Ma ei tea, hakatakse maha kiskuma ja maa peale tagasi tirima?

Ja kuidas võtsite vastu sellise toetusavalduste laviini, mis järgnes?

Imelik oli see, et need vastased kadusid kuidagi ära. Miks nemad enam edasi ei võidelnud?

Lahendus oli siiski see, et saite oma tahtmise, ja teine, see tavaline kuusk, tuleb Kirikuparki.

See oli üks tingimus küll, et ikkagi Keskväljakule installatsioon, aga teist kuuske mina poleks pannud. Panna kaks konkureerivat, mis millegi eest võitlevad, vaat see on rahva lõhestamine. Kas siis osa inimesi käib mööda ega vaatagi sinnapoole? Ma arvan, et need vastased tulevad ikka siia Keskväljakule ka vaatama.

Iga linn võiks ju teha erilise jõulupuu. Ma ei saa sellest loogikast aru, et kui Rakvere linnajuhid ei luba teha, et siis tule tee mujal.

Ma olin ka pärast esimest korda kindel, et järgmisel aastal on neid juba kümneid. Ei olnud! Ilmselt nad ei võtagi seda riski, sest kisa on rohkem kui asi väärt. Otepäält tuli küll pakkumine.

Kui ametikooli taga poleks, ega siis vist teeks siin ka?

Kui poleks Raiko Kaasikut, siis poleks ühtegi tulnud. Ametikoolis näed, kui põnevil inimesed ise on seda tehes.

See aknakuusk on Lapuas. Kas teiste vanade installatsioonide vastu on ka huvi tuntud?

Lapuas tahetakse see uuesti üles panna, pikemaks ajaks. Aga hammasratastega kuuse tahab Põhjakeskus oma õue peale panna. See on üsna keerukas ja kulukas ülesanne. Vaatame siis, Kui keskväljaku oma on valmis.

Kuidas see mõte üldse tuli, et hakata Rakveres linnakuuse asemel näitama kunsti? Mujal maailmas on see küll üsna tavapärane.

Mulle, nõukogude ajal kasvanud inimesele, meenutas see Turu platsil olnud kuusepuu nääre. Viisnurk otsas ja tuled rippusid kusagil kõrgemal. Ja kui ma ajalehes fotograafina töötasin, siis oli ka iga aasta üks ja sama: et nüüd tuuakse kuusk, sama veofirma, sama kraana, samasugune puu. No ei ole uudis! Mul hakkas juba siis mõte jooksma. Nüüd saab nende erinevate kuuskede kaudu ka aega paremini mõtestada.

Kuusk pole ainus, millega te furoori tekitasite. Oli ka homorahva filmifestival, mille eel oli samuti palju kära, aga pärast üsna vaikne.

Jah, selle ümber oli ka palju kära ja iga päev suudeti sotsiaalmeedias mingi viha üles kiskuda, täiesti tühja koha pealt. Nüüd on see jällegi kadunud. Maaliti hirmus pilt, aga midagi ei juhtunud.

Publikumenu jäi hoolimata sellest nii-öelda reklaamist üsna tagasihoidlikuks.

PÖFF-i on tehtud üle 20 aasta ja viimased viis aastat on see olnud maailma 15 tippfestivali hulgas. See võtabki aega. Esimesel aastal ületasime kõik plaanid ja saime teha kõik selle, mis tahtsime. Programm oli vast liigagi mahukas. Igatahes tuleb järgmisel aastal 5.-7. oktoobril teine festival. Ega ta olegi massiasi, PÖFF-il on ka mõnel seansil paarkümmend inimest saalis. Nüüd ei tule selle ümber kindlasti enam nii palju kära, enam ei saa seda ka valimistega seostada. Samas sai esimese festivaliga palju hirme maha võetud.

Kas Rakveret valitseb teie hinnangul selline provintslik mõtlemine, et kui on homofilmifestival, siis kohe pedepealinn, kui eriline kuusk, siis kunstniku egotripp?

Kuidas võtta … Inimesed on hästi erinevad. Ma enda pealt vaatan, et kui mind ei puuduta, siis ei hakka ju vastu võitlema.

Olete ise oma seksuaalse orientatsiooni avalikuks teinud. Kas teid on seetõttu ähvardatud, rünnatud?

Need inimesed ei ole tegelikult nii julged, kui vahest välja näitavad. Muidugi, tore ei ole. Kui sa ise tead, kuidas tegelikult on, ja vaatad, kuidas neid asju tõlgendatakse, siis ei ole kerge.

Näiteks minu jaoks on ära rikutud ka sõna “rahvuslus”. See võrdub sõimu ja äärmuslusega. Minu arvates on see midagi muud, mida ei pea rõhutama, mis on inimeses olemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles