Prantsusmaa tagastas maoori­dele sõdalase pea

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters

Prantsusmaa tagastas eile maooridele tätoveeritud ja mumifitseeritud sõdalase pea, mida hoiti alates 1875. aastast Roueni muuseumis.

Roueni raekojas toimunud tagastamistseremoonial laulsid maoori vanemad tänulaulu ja hõõrusid tervituseks vastamisi ninasid Roueni linnapea Valerie Fourneyroniga.

Sõdalase pea üleandmisele eelnes neli aastat poliitilist võitlust, mis tipnes eelmisel aastal, kui Prantsuse senat kiitis heaks seaduse, mis võimaldab kõigi maoori peade tagastamist Uus-Meremaale.

Pole teada, kuidas kuivatatud sõdalasepea Prantsusmaale sattus. Roueni muuseumile kinkis selle 1875. aastal keegi härra Drouet.

Maoori sõdalased tätoveerisid näole keerukaid geomeetrilisi kujundeid, mis vastasid nende auastmele. Lahingus hukkunute pead pandi välja ja neid austati. Tätoveeringud muutsid pead hinnaliseks Euroopa maadeuurijate silmis, kes neid alates XVIII sajandist kogusid ja müüsid, vallandades tava tätoveerida ka orje ja neid siis spetsiaalselt peamüügi eesmärgil tappa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles