Tamsalu õpilased said preemiareisi Euroopa Parlamenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tamsalu gümnaasiumi õpilased Euroopa Parlamendi Louise Weissi hoone ees Euroscola päeva alguses 8. aprillil 2011.
Tamsalu gümnaasiumi õpilased Euroopa Parlamendi Louise Weissi hoone ees Euroscola päeva alguses 8. aprillil 2011. Foto: Erakogu

2011. aasta on Euroopas vabatahtliku tegevuse aasta ning selleks, et noori vabatahtliku tegevusega rohkem kurssi viia, korraldas Euroopa Parlamendi Infobüroo Eestis õpilastele vastava projektikonkursi.

Tamsalu gümnaasiumi X klassi õpilased otsustasid konkursist osa võtta. Meie projekt sai nimeks „Looduse ja laste heaks”. Koristasime Uljastel asuvat RMK matkarada ning aitasime Tamsalu lasteaia kahel vanemal rühmal liikluspäeva läbi viia. Preemiaks töö eest saime võimaluse külastada Euroopa Parlamenti Strasbourgis.

Enne Strasbourgi sõitmist anti kõikidele koolidele ülesandeks läbi arutada kuus erinevat vabatahtliku tegevuse ning Euroopa Liiduga seotud teemat. Jagunesime kuude gruppi. Panime kirja omapoolsed ettepanekud ja mõtted, et neid hiljem Strasbourgi kogunenud 27 riigi õpilastega jagada ning läbi arutada.

Meie reis Strasbourgi algas 5. aprilli varahommikul. Eestit ja Tamsalu gümnaasiumi läksid esindama 24 õpilast ning kaks õpetajat. Sõitsime bussiga läbi Läti, Leedu, Poola, Tšehhi ning Saksamaa.

Päev Euroopa Parlamendis algas osalejate registreerimisega. Seejärel võisid õpilased kohad sisse võtta istungitesaalis. Tutvustati Euroopa Liitu, Europarlamendi tööd ning anti ülevaade päevakavast. Pärast seda sai iga kooli esindaja sõna, et oma riigist ning koolist rääkida. Meid esindanud Tiina Viilver sai sellega suurepäraselt hakkama.

Pärast lõunasööki algas viktoriin „Eurogame”. Neljast eri rahvusest õpilased pidid moodustama võistkonna ja vastama 27-le Euroopa Liitu puudutavale küsimusele. Raskeks tegi ülesande see, et iga küsimus oli eri Euroopa Liitu kuuluva riigi keeles. Mängu finaali pääses ka meie kooli õpilane Kristjan Keero, kelle võistkond finaaliski head koostööd tegi.

Seejärel algas komisjonide töö. Komisjonides toimusid arutelud etteantud teemal. Igal õpilasel oli võimalus oma arvamust avaldada. Tamsalu gümnaasiumi õpilased olid hästi ette valmistunud ning nende ideid võeti ka kuulda.

Päeva lõpuks, kui komisjonid olid oma ettepanekud kirja pannud, algas eelnõude kaitsmine. Õpilastel oli võimalus küsimusi esitada ning ettepanekute poolt või vastu hääletada. Mõningate eelnõude puhul tekkis elav arutelu. Koostajad pidid oma mõtteid vettpidavate argumentidega kaitsma. Pärast seda saigi väsitav, aga kindlasti hariv ja kasulik päev läbi.

Õhtul jalutasime ringi Strasbourgi vanalinnas, mis meile kõigile väga meeldis ja selle päeva veel paremaks tegi. Olime väga rahul, et suutsime selle pika tööpäevaga hakkama saada ja äärmiselt õnnelikud, et meil avanes võimalus Euroopa Parlamendi tööst aimu saada.

Muljeid reisist:

„Ma pole oma elus veel palju reisinud, tänu sellele oli kõik põnev ja huvitav. Kõige suurem pluss kogu reisi juures oli, et see avardas mu silmaringi. Oli hea näha, et maailmas on palju erinevaid inimesi ja nii palju ilusaid kohti. Inimesed olid sõbralikumad ja abivalmimad kui Eestis.“

„Väga ilus koht oli Baden-Baden Saksamaal, seal jalutada ja termaalveebasseinides ujuda oli mõnus ja lõõgastav. Strasbourg ja Praha – need on väga uhked vanad linnad. Strasbourgi katedraal oma 142-meetrise torniga on sealse vanalinna vaatamisväärseim ehitis.“

„Aga kõige meeldivam oli siiski Strasbourgis asuv Euroopa Parlament. Seal saime palju uut ja huvitavat teada parlamendi töökorraldusest ja saadikute tegevusest. Mõistsime, et saadikud peavad olema väga targad inimesed, nad peavad oskama õigel ajal oma ideedega välja tulla ja neid vettpidavate argumentidega kaitsma.“

„Töötades koos teiste õpilastega, arutasime Euroopat puudutavaid probleeme. Saime aru, kui tähtis on koostöö, sest ilma selleta ei ole võimalik häid lahendusi välja mõelda, mis meie elu paremaks teeks. Meil oli võimalik proovida hääletamist, sõnavõtmist ning ka teiste ideede tunnustamist ja kritiseerimist. Tööd tuli teha peamiselt inglise keeles, see oli hea võimalus keeleoskust praktiseerida.“

Meie jaoks oli kogu reis silmaringi avardav ja hariv, eriti päev Euroopa Parlamendis. Oleme kindlasti palju julgemad ning tolerantsemad, sest kõige muu kõrval õppisime seda, et inimesed on erinevad ja neid tuleb austada sellistena, nagu nad on. Tänu giidile õppisime palju ka nende maade kohta, kust läbi sõitsime. Saame aru, et sellist võimalust ei avane paljudel ja oleme selle eest tänulikud. Jätkame kindlasti vabatahtliku töö tegemist ning üritame olla eeskujuks teistelegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles