Hoidista nagu Paabu võitjad

Katrin Uuspõld
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoidista nagu Paabu võitjad.
Hoidista nagu Paabu võitjad. Foto: Mailiis Ollino

Eelmisel nädalal selgusid seitsmendat korda Virumaa Teataja ja Käänu talu korraldatud hoidistekonkursi Paabu tänavused parimad palad. Jagame hea meelega retsepte ka lugejatega!

Tomati-õunamarmelaad

Tomati-õunamarmelaad.
Tomati-õunamarmelaad. Foto: Meelis Meilbaum

Magusa kategooria I koht, Endla Ott

  • 500 g kollaseid tomateid
  • 500 g õunu
  • 250 g moosisuhkrut
  • 1 tl vaniljesuhkrut
  • 1 sidruni mahl

Tomatid ja õunad koorida ning keeta eraldi, segada kokku ning suristada saumiksriga ühtlaseks massiks. Seejärel keeta koos moosisuhkruga ning lõpetuseks maitsestada sidrunimahla ja vanillisuhkruga.

Õuna-porgandivõie

Magusa kategooria II koht, Endla Ott

  • 1 kg kooritud õunu
  • 500 g keedetud porgandit
  • 100 g alõtšapüreed
  • 200 g suhkrut
  • 200 g moosisuhkrut
  • kaneel

Õuntele lisada porgand, pürees­tada ja keeta koos suhkru ja alõtšapüreega, lõpus maitsestada kaneeliga ning timmida paksus parajaks alõtšamahla või veega.

Mustasõstra­tarretis

Mustasõstra­tarretis.
Mustasõstra­tarretis. Foto: Meelis Meilbaum

Magusa kategooria III koht, Ülle Sillandi

Korjatud mustad sõstrad loputada külma veega ning aurutada mahl auruti abil välja. “Mahla mõõdan ära: kui on näiteks kolm liitrit mahla, siis kulub kolm kilo suhkrut,” räägib Ülle Sillandi. Suhkru ja mahla laseb Ülle keema, korjab vahu, paneb kuumalt purki ja hoiab külmas keldris. Nende peres kulub sõstratarretist kõige rohkem pannkookide peale ning Napoleoni koogi kihtide vahele, aga ka pudrule.

Kurameeritud ­kurgid

Soolaste hoidiste I koht, parim traditsiooniline hoidis, Ave Laisaar

Marinaad:

  • 2 spl soola
  • 2 spl äädikat (30%)
  • 3 spl suhkrut

Lisaks:

  • vürts, pipar, loorberileht, mädarõigas, küüslauk

Ave Laisaar ütleb, et on viimased kaheksa aastat kurke marineerinud külma veega marinaadi tehes. “Kuuma marinaadiga võisid mõnikord kurgid pehmed jääda, kuid nõnda on alati krõmpsud,” ütleb ta. Selleks laob ta kurgid purkidesse ning asetab kurgipurgid suurde potti, mille põhja on pannud puidust resti. Külma marinaadi valab kurgipurkidesse ning purkide ümber vähemalt pooles ulatuses leiget vett. Kurgipurke kuumutab ta seni, kuni kurk hakkab õrnalt värvi vahetama. “Siis kohe purk välja ja kaas peale,” õpetab Ave.

Marinaadi hulka lisab Ave kõike, mis huvitavat nüanssi võib anda: tšillit, basiilikut, punast sõstart, mustasõstralehti, tammelehti.

“Panen kurkide peale kaane alla ühe suurema või kaks väiksemat tammelehte – siis jäävad kurgid eriti krõmpsud ja huvitavad,” räägib Ave.

Seeneletšo

Soolaste hoidiste II koht, Endla Ott

Koostis:

  • kuuseriisikad
  • sibul
  • paprika
  • tomat
  • oliivõli
  • suts äädikat

Maitsestamiseks:

  • magusa paprika pulber, suitsupaprika pulber, purustatud musta pipart, soola

Kuuseriisikad keeta vähese veega, kurnata, lisada kooritud tomat, sibulaviilud, paprikatükid, oliiviõli, maitseained. Keeta läbi, kuni paprika ja sibul on pehmed, lisada suts äädikat, et hoidis säiliks paremini.

Mango-astelpajumoos tšilliga

Soolaste hoidiste III koht, Gunbritt Lille

Gunbritt Lille ütleb, et mango mõlkus tal mõttes juba mõnda aega ning tänavu suvel sähvatas: mis juhtub siis, kui liita mango astelpajuga? “Maitsed läksid kohe minu maitsemeele järgi paika, seda ei juhtu sugugi alati esimese katsetusega,” räägib Gunbritt.

Mango-astelpajumoos on keedetud külmutatud komponentidest: mango, astelpaju, kollased tšillisordid (“Golden Cayenne”). “Tšillit on mõistlik säilitada just külmutatult,” märgib ta usina tšillikasvatajana, kui ei kavatse neid mingit moodi purki panna või lihtsalt ära kuivatada.

Neljandaks koostisosaks on suhkur, ning kui kokku keedetud tulemus läbi sõela lasta, ongi valmis pikantne moos, mis passib hästi kokku näiteks juustuga või erinevate snäkkidega.

Gunbritt Lille on oma tšilliste hoidistega auhindu noppinud mitmelt Paabu hoidistekonkursilt ning nüüd turustab ta oma käsitöömoose ja kastmeid – mille valikus on ka mitu Paabu võitnud kooslust – enda kaubamärgi Lille’s Kitchen all. Rakveres on võimalik neid praegu soetada Pätsi Sahvrist.

Vürtsikas pihlaka-õunakaste

Parim pihlakahoidis, Riina Runnel

Riina Runnel räägib, et tänavu sai kodusele keldririiulile ritta sätitud kuus varianti pihlakahoidiseid. “Metsad punasid tänavu pihlakatest ning mind inspireeris Paabu tänavu välja kuulutatud pihlakateema katsetama. See pakkus uut ja huvitavat mängumaad,” kõneleb Riina Runnel.

Hoidistamises varemgi auhindu võitnud perenaine katsetas nii looduslikult külmavõetud pihlamarjadega kui ka külmast puutumata kobaratega. Riina ütleb, et külmavõetud marjad ei olnud nii mõrud ning andsid näiteks siirupina rohkem välja kui külmumata marjad.

Auhinna saanud vürtsikas pihlaka-õunakaste koosneb lisaks pihlakatele ja õuntele ka tunde järgi lisatud ingverist ja küüslaugust ning suhkrust ja soolast. “Kui ingverit mõõdukalt doseerida, siis annab see väga hea nüansi,” märgib Riina. “Ja õun tõmbab pihlaka mõrudust tagasi.” Puhastatud pestud pihlakad tuleb kergelt läbi keeta, suruda läbi sõela, lisada õunatükid ja teised maitseained, keeta veel natuke ning panna kuumalt purki.

Marineeritud ­võilillenutid

Marineeritud ­võilillenutid.
Marineeritud ­võilillenutid. Foto: Meelis Meilbaum

Parim uuenduslik hoidis, Ago Liiband

Koostis:

  • noored võilillenutid, millel kollaseid õielehti veel ei paista
  • 2 küüslauguküünt
  • veidi tilli
  • 2 sl soola
  • 2 sl suhkrut
  • 1 dl oliiviõli
  • 3 tl äädikat (30%)

Keeta marinaad, lisada võilillenutid ja kuumutada kümme minutit. Tuleb jälgida, et võilillenutid ei muutuks pehmeks. Panna kuumalt purki ja kaanetada.

Kukeseenemoos

Marit Siren

Marit Siren tõi konkursile kukeseenemoosi, mis mõeldud eelkõige lisandiks lihale, aga sobib röstsaialegi. “Ise proovisin ka pannkoogiga – maitses väga hästi,” räägib ta.

Mõte kukeseentest moosi keeta sündis Mariti armastusest metsas käia ja sealt seeni korjata. Kuna kukeseeni oli juba pandud hoidistena purki ja ettevalmistatult sügavkülma, tekkis ühte internetist leitud retsepti nähes mõte neid ka moosina proovida.

  • 2 l värskeid kukeseeni
  • 2 sidrunit
  • 400–800 g suhkrut (kui magusat keegi tahab)

Koorega sidrun lõigata tükkideks ja keeta koos kukeseente ja suhkruga nagu moosi ikka – aeg-ajalt segada ja vahtu riisuda. Kui moos valmis, püreestas Marit selle, kuna talle ei meeldi suured tükid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles