Omad joped

Margus Martin
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Martin.
Margus Martin. Foto: Marianne Loorents

Kui kümmekond aastat tagasi esimest korda laevaga Soomes käisin, ei jõudnud reisikaaslased ära imestada ja küsisid: “Kas tõesti esimest korda Soomes?” Noogutasin ja tundsin väikest ebamugavust. Seni olin käinud ju ainult Bulgaarias, Poolas, Ukrainas, Moldaavias, Gruusias, Armeenias, Leedus, Lätis, Venemaal …

Tundus iseenesestmõistetav, et kui piirid pärast taasiseseisvumist lahti läksid ja maailm tuli käeulatusse, hakati esimesel võimalusel endiste vennasvabariikide asemel lääne suunas lippama. Paistis, et Eestis ei ole eestlast, kellel poleks Soomes oma soomlast. Hulgal tuttavatel igatahes oli ning nende algusaegade isiklikest soomlastest kujunesid mitmel puhul sõbrad kogu eluks.

Tempokalt lippas ka uuendusmeelne Eesti riik. Tõsi, 1995. aastal Euroopa Liidule liitumistaotluse esitanuna võeti meid liikmeks alles ligi kümme aastat hiljem ehk aastal 2004.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles