Kliimakonverentsil rõhutati linnade rolli Pariisi kliimaleppe täitmisel

Andres Jaadla
, Eesti kliimameetmete saadik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Jaadla.
Andres Jaadla. Foto: Marianne Loorents

Bonnis 6.–17. novembrini toimunud kliimakonverents oli esimene kliimakohtumine pärast seda, kui USA president Donald Trump oli teatanud Ühendriikide lahkumisest Pariisi kliimaleppest. Kaks nädalat kestnud ÜRO kliimakonverentsil (COP23) arutati Pariisi kliimaleppe rakendamist.

Maailma riigid leppisid kaks aastat tagasi Pariisis kokku ühtses eesmärgis – vähendada kasvuhoonegaase, et hoida ära keskmise temperatuuri tõus üle 2 °C. Bonnis käis töö selle nimel, et saada valmis Pariisi kokkuleppe rakendamiseks vajalikud reeglid, milles oleks üksikasjalikult kirjas, kuidas kokkulepet ellu viima hakatakse.

Bonnis peeti sel teemal põhjalikke läbirääkimisi ja Pariisi kliimaleppe rakendamiseks vajalik reeglistik soovitakse kinnitada juba järgmisel aastal Poolas Katowices toimuval kliimakonverentsil. Ühe olulise asjana vajab kokkuleppimist näiteks see, kuidas käib Pariisi kokkuleppe rakendamiseks vajalike tegevuste rahastamine, kuidas, millal ja mille kohta tuleb aru anda, kuidas riikide kliimaalaseid kohustusi kontrollida ning mis juhtub siis, kui riigid ei suuda oma lubadusi täita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles