Palgavaesuse vähendamise võlu ja valu

Peep Peterson
, Eesti ametiühingute keskliidu esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peep Peterson.
Peep Peterson. Foto: Erik Prozes / Postimees

Solidaarsemat maksusüsteemi oli ammu vaja. Palgavaesuse vähendamine oli kolme erakonna põhilubadus 2015. aastal. Miinimumpalga eest töötavad inimesed olid ja on paiguti allpool absoluutset vaesuspiiri, väljaränne oli suur ja poliitiline tähelepanu põhjendatud. Sotsiaaldemokraadid ja keskerakond lubasid astmelist tulumaksu, Juhan Parts IRL-ist piltlikustas oma vähe teistsuguseid lubadusi munadega poekassas. Mõtteid oli erinevaid, aga kõik olid ühel meelel, et palgavaesuse vähendamiseks peab riik oma maksupoliitikat muutma.

Ka Taavi Rõivase valitsus oli sunnitud madalapalgalistele vastu tulema, leiutades märtsikuise tagasimakse, millest kujunes vajalik rahasüst paljudele Eesti tööinimestele. Maksuvarjamist motiveeris ka see süsteem, aga keegi ei pidanud juurde maksma.

Enamiku inimeste puhul, kes töötavad ühe tööandja juures püsiva palgaga ega plaani lisatulu hankida mujalt, on süsteem lihtne. Korrutad oma brutopalga

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles