Juhtkiri: pime valguse aeg

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja
Virumaa Teataja Foto: Meelis Meilbaum

Et käes on aasta kõige pimedam aeg, teevad inimesed kõik selleks, et valgust võimalikult palju jaguks. Nädalavahetusel riputas Rakvere teater sajad helkurid Rakveres Kastani puiesteele, loendamatu arv tulukesi on aga säramas inimeste koduaedades ja -akendel.

Tuledesära on tore. Kaunistatud puudealleed, säravad tähekesed tänavavalgustuspostide küljes toovad veidigi valgust praegusesse kottpimedasse aega. Kes sätib aeda ja aknale valged tuledeketid või -kujundid, kes lööb kogu räästaserva ning puud-põõsad aias kirevalt plinkima. Kui kellelegi meeldivad akna taga hoogsas rütmis vilkuvad värvid, siis loodetavasti on neist rõõmu naabritelgi ning kõrvalmaja elanikud ei pea hakkama paksu tekki akna ette riputama, et värvikast jõuluilust natuke rahu saada.

Paksu lumekatte ja päevase päikesega elaksid eestlased talvekuud lihtsamini üle. Paraku ei saa inimene karu kombel talveunne suikuda, et kevadel, kui päike juba kõrgelt käib, oma igapäevaste tegemistega jätkata.

Seega tuleb pime aeg kuidagi üle elada. Selles on võimalust näinud ka ärimehed, kes inimeste püüdlustelt mitte langeda kaamose küüsi ja depressiooni ikka oma koorivad. Värviliste jõulukuulide, kuusekaunistuste ja tulukeste eest tuleb välja käia hingehinda.

Enne jõule on inimestes ikka ootusärevust, sellist süütut igatsust, mis pärast jõule iga päevaga üha läppunumaks muutub ja näib viimaks tüütu ning imal nagu lai lumesadu keset aprillikuud.

Enne jõule on inimestes ikka ootusärevust, sellist süütut igatsust, mis pärast jõule iga päevaga üha läppunumaks muutub ja näib viimaks tüütu ning imal nagu lai lumesadu keset aprillikuud. Kuid praegu on just see tipphetk, armumine. Hing on meeldivat surinat täis ning piparkoogi- ja mandariinilõhn tunduvad ahvatlevamad kui kunagi varem.

Kindlasti loob jõulumeeleolu piparkookide küpsetamine, olgu see pealegi klišee, aga toimib jätkuvalt tõhusalt. Ka lähedastele kingituste otsimine ja meisterdamine passib just praegusesse aega ning aitab leevendada seda nukrat hallust, mis meile aknast õue vaadates paistab. Kuigi öeldakse, et tarbida ei maksa, tuleb tõdeda, et pühadele lisab kindlasti väärtust mõni vahva kingipakike või laste silmist paistev rõõm, kui jõuluvana kauaoodatud lelu toob.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles