Nädala kaja: titt polegi inimene

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eva Samolberg-Palmi
Eva Samolberg-Palmi Foto: Meelis Meilbaum

Küll on hea, et Teet Soorm ei ole minu mees. Mitte et tal midagi viga oleks, aga parem on lugeda tema proua kannatusi leheveergudelt, distantsilt ja ise mitte asjaga väga suhestuda. Kadril on täbarad ajad ja alati ei kehti ütlus, et armastuses on kõik lubatud.

Olgu tagasiastumisega nii või naa, aga kui Teet kinnimajja pannakse, ei lohuta seegi teadmine, et näiteks Viru vanglas on väga moodsad peretoad. Parem on siiski rahus varbaid liigutada ja tõdeda, et teinekord on tore olla lihtne inimene ja teha märkamatult oma igapäevaseid asju.

Näiteks nautida peagi saabuvaid jõulupühi. Päkapikud on meie kodus juba tavaline nähtus, sellepärast pidasin paslikuks näidata lapsele ka jõuluvana. Läksime Rakvere linnusesse.

Ma saan aru, et linnuse jõuluprogramm on mõeldud lastele alates esimesest klassist, samas on see mõeldud ka peredele, ja peres võib olla hästi erinevas vanuses lapsi. Nii juhtuski, et väga suure osa võlulossi kogemusest moodustas õues passimine, ootamine ja lapse paigale kamandamine, sest kohapeal selgus, et minu järeltulija on veel liiga väike.

Väga suure osa võlulossi kogemusest moodustas õues passimine, ootamine ja lapse paigale kamandamine.

Jõuluaeg on ettevõtetele, mille peaeesmärgiks on teenida kasumit, arusaadavalt väga magus aeg. Uhatakse konveieril ja palju paindlikkust ilmselt luua ei saa. Samas – kui tahta, siis saab. Mida teha siis nende veidrikega, kes oma liiga väikeste lastega võlulossi pereüritusele tulevad?

Kui väikese lapsega ei saa minna linnuse põrgusse, sest ta lihtsalt hakkab seal hirmust hüsteeriliselt karjuma, siis pole hullu. Väikestel lastel võiks võimaldada sel ajal näiteks kuskil muinasjututoas veidi kauem nökerdada, veidi kauem oma piparkooki kaunistada ja seda rahulikult süüa. Väike suu ei söö väga kiiresti ja väikesed kinnastes käed ei saa õues piparkoogi hoidmisega hakkama.

Väike inimene ei jaksa ka vaadata hirmpikka rääkivate peadega ajaloolist jõuluetendust, isegi kui ta on karastunud teatrikülastaja nagu minu oma. Väikestele võiks jõuluvana sutsu varem tulla või siis võiks tädi mõnes väikeses toas lihtsalt veel ühe muinasjutu rääkida.

Väikesed lapsed on üllatavalt leplikud. Piisab täiesti, kui on silmapiiril mõni loom, midagi sädelevat ja innustunud täiskasvanu temaga tegelemas. Kuluartikkel minimaalne, aga kasu üüratu, sest kõik lähevad koju sooja tunde ja rõõmsa meelega. Aga kui nii ei saa, siis tulekski nõnda kirjutada: tittedega mitte tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles