Kiri: lugemisoskus on Soome parim innovatsioon

Pentti Kangasluoma
, Lapua ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pentti Kangasluoma
Pentti Kangasluoma Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Tundsime rõõmu, kui meedias avaldati PISA testi tulemused, milles Eesti ja Soome saavutasid hea positsiooni. Soome on edukas kõigis elukvaliteeti hindavates uuringutes. Soome pidas sisesõda 1918. aastal ja kahte sõda aastail 1939–1944. Milles peitub meie saladus?

Põhjenduseks tuleb tõdeda, et kõik saab alguse lugemisoskusest. Kirik oli omal ajal suur autoriteet. Juba 1660-ndatel otsustati, et abielluda ei saa, oskamata lugeda. See oli tähtis arusaam: kõigil, hoolimata seisusest või varalisest seisukorrast, tuleb õppida lugema. Kui soomlased oskasid lugeda, siis sündisid 19. sajandi lõpus kiiresti omakeelne kirjandus ja ajakirjandus. Lugemisoskuse vundamendile tuginedes tekkisid ühekojaline parlament, kohalikud omavalitsused, põhjamaine koostöö, raamatukogud, lastenõuandlad ja paljud tähtsad sotsiaalsed uuendused.

Jälgisime heameelega, kui meie televisioon näitas pilte Eestist Soome iseseisvuspäeval, 6. detsembril. Paljud ühiskondlikud hooned olid valgustatud sinivalgetes toonides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles