Ohutu aastavahetuse ABC

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pürotehnika.
Pürotehnika. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Päästeamet tuletab meelde, et aastavahetusel ilutulestikku vaatama minnes tuleb toas küünlad kustutada ja pürotehnikat kasutada vastavalt juhendile ning kaine peaga, sest ilutulestik on oskamatutes kätes väga ohtlik.

Ilutulestiku tegemise võiks jätta oma ala asjatundjatele. Tallinna kesklinna valitsus koos päästeameti Põhja päästekeskusega kutsub üles loobuma eraviisiliste ilutulestike korraldamisest ja annetama selleks mõeldud raha Tallinna Lastehaigla Toetusfondile.

Kui kuidagi muidu ei saa, siis tuleb järgida kõiki ohutusnõudeid, mida pürotehnika tootjad kasutusjuhendis välja on toonud.

Ilutulestiku rakett tuleb asetada lagedale väljale kindlale alusele. Kindlasti ei tohiks läheduses olla inimesi, autosid ja hooneid.

Rakette ei tohi lasta rõdult, aknast või käest. Jälgida tuleks, kuhu rakett on suunatud, et see ei lendaks inimeste poole, katusele või aknasse.

Kui rakett pistetakse otsapidi pudelisse, siis ei tohi see kindlasti olla kerge, plastikust pudel, sest see võib ümber kukkuda ja rakett lendab sel juhul mitte taevasse, vaid mujale.

Ilutulestiku süütaja peab pärast süütamist võimalikult kiiresti eemalduma, süütamisel ei tohi kummarduda ilutulestiku kohale.

Päästeamet toonitab, et välise vigastusega või kasutusjuhendita pürotehnikat osta ei tohi. Samuti tuleb pürotehnikat hoida kuivas kohas.

Et kuused on tänaseks juba mõnda aega toas olnud, siis on puud muutunud kuivaks ja tuleohtlikuks. Kindlasti ei tohi puule panna põlevat küünalt või säraküünlaid.

Põlengust annab kõige kiiremini märku töökorras suitsuandur. Pühade ajal külastatakse palju sugulasi-tuttavaid ja külaskäigu ajal võiks vaadata üle vanemate sugulaste suitsuandurid – kas need on olemas, õigesti paigaldatud ja töökorras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles