Estonian Cell remondib süvamere väljalasketoru esimeses kvartalis

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Celli tehas
Estonian Celli tehas Foto: Marianne Loorents

Estonian Cell remondib süvamere väljalasketoru esimesel võimalusel, kui saabuvad spetsiaalsed vigastuste paranduseks tellitud muhvid. Tuukrite esialgsel hinnangul on muhvide paigaldus tehniliselt lihtne ja töö tehakse niipea, kui mereolud seda lubavad.

Estonian Celli juhatuse liikme Siiri Lahe sõnul oli avastatud leke ettevõttele ootamatu ja ebameeldiv, kuid õnneks ei kujuta see ohtu inimeste tervisele ega keskkonnale.

Lahe sõnul kontrollib ettevõte avariiremondi eel ka kogu ülejäänud – ligikaudu 1,5 kilomeetri pikkuse – väljalasketoru seisukorda. Süvamere väljalase on 2,4 kilomeetri kaugusel rannast ja avastatud leke on peaaegu kilomeetri kaugusel rannast. Väljalasketoru eluiga oleks pidanud olema vähemalt 50 aastat. „Väljalasu purunemise põhjust ei ole tehtud uuringute põhjal võimalik määrata. Seega ei saa me öelda, kas tegu on loodusjõududega või inimtekkelise põhjusega,“ kommenteeris Lahe.

„Vigastuste parandamiseks vajalikud spetsiaalsed muhvid saabuvad esialgsel kinnitusel hiljemalt jaanuari lõpuks ning muhvide paigaldustööd viiakse läbi niipea, kui mereolud lubavad tööde teostamist. Peale avariitööde teostamist teeb ettevõte plaani, kuidas edaspidi ennetada väljalasu vigastuste tekkimist ja toru töökorda regulaarselt jälgida,“ rääkis Lahe.

Eile sai ettevõte teate, et keskkonnainspektsioon alustas Estonian Celli suhtes haldus- ja väärteomenetlust seoses heitveetoru lekkega ning heitveelekkega kompleksloas ettenähtust erinevas kohas. Menetluse eesmärgiks on süvamerelasu torus esinevate lekete likvideerimine heitvee juhtimiseks ettevõttele väljastatud keskkonnakompleksloaga määratud asukohta.

Menetluse kohaselt peab Estonian Cell esitama keskkonnainspektsiooni Lääne-Virumaa büroole hiljemalt 16. jaanuariks ettevõtte seisukohad, kuidas ja milliseks tähtajaks on Estonian Cellil kavas süvamerelasu torus esinevad lekked likvideerida.

Lahe kinnitas vee lkord, et merre jõudev puhastatud heitvesi on tervisele ja keskkonnale ohutu ning selle kvaliteet vastab keskkonna kompleksloa normidele. “Meil on kohustus võtta tehasest väljuva heitvee kvaliteediproove igapäevaselt ja me oleme seda ka 12 aastat iga päev teinud. Kõik näitajad on vastanud ettevõttele seatud rangetele keskkonnanõuetele,” selgitas Lahe. “Oluline on tagada, et puhastatud heitvee kvaliteet vastaks normidele juba enne tehasest väljumist.”

Ka Tartu ülikooli Eesti mereinstituudi teadurite 2017. aastal tehtud merekeskkonna seire raport, mis jõudis Estonian Cellini möödunud aasta viimastel päevadel, kinnitab, et ettevõtte heitveel puudub negatiivne mõju Kunda lahe põhjataimestikule ja -loomastikule. Samuti ei ole ületatud raskemetallide kontsentratsiooni piirnorme ja puudub heitvee mõju vee ja setete hapnikusisaldusele.

Ehkki seirepunktid olid valitud tellimise hetkel teada olnud ainsat süvamere väljalasu arvestades, on tulemuste tõlgendamisel juba arvestatud lekke toimumisega ja süvamere väljalasuga kavandatust erinevas kohas. „Raport kinnitas, et kõik selle aruande valmimiseks toimunud mõõtmised on tehtud vähem kui kolme kilomeetri kaugusel heitvee reaalsest merre jõudmise kohast ja peegeldavad seega heitvee mõju piirkonna üldisele keskkonnaseisundile,“ selgitas Estonian Celli juhatuse liige Siiri Lahe.     

Ettevõte on valmis igakülgseks koostööks keskkonnainspektsiooniga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles