Kommentaar: kaupleja peab keeruka toote puhul andma tarbijale eestikeelse kasutusjuhendi

, tarbijakaitseameti järelevalveosakonna jurist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Kuna paljud tooted muutuvad tehniliselt üha keerukamaks, tuleb kauplejail hoolitseda selle eest, et tarbijale oleks tagatud eestikeelne kasutusjuhend, mis aitaks tal asja ohutult kasutada ja vältida olukorda, et ta rikub selle teadmatusest.

Nõuetekohase kasutusjuhendi kaasaandmisega seonduvaid probleeme esineb kõige enam tehnikakaupu müüvate kauplejatega. Aus kaupleja austab oma kliente ning ei pane neid ebameeldivasse olukorda, mille puhul nad koju jõudes avastavad, et toote kasutusjuhendit pole ning neil puudub teave ja oskus asja seadistada ning kasutada.

Tarbijakaitseseadus kohustab kauplejat andma tarbijale tehniliselt keerukate toodete puhul sellise kasutusjuhendi, mis on eesti keeles ning sisaldab juhiseid vähemalt asja sihipäraseks kasutamiseks, hooldamiseks, paigaldamiseks, kokkupanekuks ja säilitamiseks. Kasutusjuhendi puudumise korral võib mõne keerulisema toote kasutamine osutuda keskmisele tarbijale oluliselt raskendatuks, kui mitte võimatuks. Nõuetekohane kasutusjuhend on osa tootest, ning kui juhend puudub, on tegu lepingutingimustele mittevastava tootega, mille eest vastutab kaupleja. Olukord, kus tarbija on kasutusjuhendi puudumisest või puudulikkusest tingitud kasutusveaga põhjustanud rikke, võib tuua kaasa pika vaidluse tarbija ja kaupleja vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles