Kiri: Rakvere 1987. aasta leping arvudes

Pentti Kangasluoma
, Lapua ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pentti Kangasluoma
Pentti Kangasluoma Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Soome vast asutatud ehitusfirma SRV Viitoset ja NSV Liidu põllumajanduskomitee Gosagroprom allkirjastasid 1987. aasta juunis lepingu Rakvere lihakombinaadi ehitamise kohta. Lepingu maksumus oli suur, nüüdisrahas ligi 200 miljonit eurot. Lepingu üle aastaid läbirääkimisi pidanud suured Soome ehitusfirmad tahtsid saada 30 miljonit rohkem.

Väike astus suurtele varvastele. Projekt teostati uuel moel. Suur töövõtt jagati ära alltöövõtjate vahel, keda oli 70. Seadmete tarnijaid oli 170. Maksimaalselt töötas objektil 400 soomlast ja 200 töölist Nõukogude Liidust.

Ehitusplats hõlmas 25 hektarit, hoonete pindala oli kokku kuus hektarit. Peatehas oli 600 meetrit pikk ja 120 meetrit lai. Objekt valmis viis kuud ettenähtust varem. Avatseremoonia peeti märtsis 1990. Helsingist tuli rohkem kui 100 inimesega erilend, mustade autode ja busside rivi jõudis Rakverre. Hiljem ehitati veel veepuhastusjaam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles