Maksumuudatuste mõju pensionäridele

Heljo Pikhof
, riigikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni ja SDE aseesimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heljo Pikhof.
Heljo Pikhof. Foto: Erakogu

Koos uue aastaga on startinud ka Eesti viimase aastakümne kõige kaalukam reform, milleks tulumaksureform kahtlemata on. 2018. aastal rakenduvad maksumuudatused toovad kasu palgasaajate valdavale osale, aga ei jäta puudutamata ka pensionäre. Kuna nii reformi kui ka pensionide maksustamise teemal on olnud üksjagu segadust ja meediamüra, on igati põhjust asjad just eakamate inimeste vaatepunktist täpsemalt lahti seletada. Seda enam, et riigikogu kiitis detsembri keskel heaks seadusmuudatused, mis lihtsustavad pensionäride asjaajamist ning pakuvad soodsama lahenduse töötavatele pensionäridele.

Nüüd siis puust ja punaselt, mida maksureform pensionidega teeb. Esmalt seda, et kõik 500 eurost väiksemad pensionid on 2018. aastal maksuvabad. Kuna tulumaksuvaba miinimum kerkib 500 eurole kuus ja 6000 eurole aastas, kaob jaanuarist pensionäride täiendav maksusoodustus.

Teisisõnu: kui inimese pension jääb alla 500 euro, ta ei tööta ega pole saanud ka muud maksustatavat tulu, saab ta oma pensioni täies ulatuses kätte. Kui arvestada, et siiani olid maksuvabad kuni 416 euro suurused pensionid, siis võidavad kõik need, kelle pension jääb 416 ja 500 euro vahele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles