Maakonnas vähenes liikluskindlustusjuhtumite arv rohkem kui kümnendiku võrra

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklusõnnetus Rakveres Lilleoru ja Tartu tänava ristmikul.
Liiklusõnnetus Rakveres Lilleoru ja Tartu tänava ristmikul. Foto: Meelis Meilbaum

Eesti liikluskindlustuse registris registreeriti mullu 35 400 kindlustusjuhtumit, neist 32 200 liikluskindlustuse juhtumit Eestis ja 3 200 juhtumit välismaal, mille põhjustasid Eesti sõidukid. Kaheksas maakonnas liikluskindlustusjuhtumite arv vähenes, rohkem kui kümnendiku ka Lääne-Virumaal.

Võrreldes 2016. aastaga oli mullu ligi 100 juhtumit rohkem. 2017. aastal Eestis toimunud juhtumite kahjunõuete summa oli 52 miljonit, mis on kolm miljonit rohkem kui 2016. aastal.

Liikluskindlustuse Fondi juhatuse liikme Andres Piirsalu hinnangul oli eelmine aasta liikluses kooskõlas üldiste arengutega majanduses ja ilmastikus. "Kui ilmastiku mõju kindlustusjuhtumite sagedusele oli mullu varasemate aastatega võrreldes tagasihoidlik, siis majanduskasv lükkas üles liiklustihedust, mis omakorda tõi kaasa kindlustusjuhtumite püsivalt kõrge taseme. Kahjunõuete summa suure tõenäosusega veel kasvab, kuna raskemad juhtumid on alles menetluses ja võrreldes eelmise perioodiga on keskmine kahjunõude suurus üldise hinnatõusu taustal samuti suurenenud," ütles Piirsalu.

2017. aastal oli parkimisjuhtumite osakaal kõigist õnnetustest 37 protsenti, mis on samal tasemel võrreldes 2016. aastaga. Enamus parkimisõnnetustest toimus parkimiskohal manööverdamisel.

Viiendik Eestis toimunud liikluskindlustusjuhtumitest põhjustati ees liikuvale või peatunud sõidukile tagant otsa sõites. Reastumisel kahjustati kõrvalreas liikuvat sõidukit kuuel protsendil juhtumitest ja viis protsenti õnnetusi põhjustati teedel-tänavatel tagurpidi liikudes, jättes välja parkimisjuhtumid.

Seitsmes maakonnas toimus liikluskindlustuse juhtumeid mullu rohkem kui tunamullu. Üle 10 protsendi kasvas liiklusjuhtumite arv Jõgeva ja Saare maakonnas. Kaheksas maakonnas juhtumite arv vähenes, rohkem kui kümnendiku vähenes juhtumite arv Põlva, Lääne-Viru ja Järva maakonnas.

64 protsenti liiklusõnnetustest juhtus Harju maakonnas. Möödunud aasta kõige liiklusohtlikum koht oli Ülemiste keskuse parkla, kus tekitati aasta jooksul 162 liikluskindlustusjuhtumit kogukahjuga 170 000 eurot. Üle 100 juhtumi registreeriti mullu veel Rocca al Mare kaubanduskeskuses ja Järve keskuses Tallinnas ning Lõunakeskuses Tartus.

Kõige ohtlikum ristmik oli mullu Riia ring Tartus 160 liikluskindlustuse juhtumiga, mille kahjunõudeid oli kokku üle 200 000 euro. Võrreldes 2016. aastaga on Riia ringi juhtumite arv kasvanud rohkem kui kolmandiku võrra.

Üle 200 000-eurose kahjuga olid ka Sõpruse puiestee ja Tammsaare tee ristmik ning Tammsaare tee, Järvevana tee ja Pärnu maantee ristmik Tallinnas. Liiklusõnnetuste arvu kiire kasvu poolest paistsid silma Tammsaare tee ja Tondi tänava ristmik, Akadeemia ring ning Narva maantee ja Jõe tänava ristmik.

Ligi pooled ristmikel aset leidnud õnnetustest olid tagant otsasõidud. 16 protsendil juhtudel toimus kokkupõrge ristuval teel liikujaga, 15 protsenti juhtumitest toimus reastumisel ja 4 protsenti ristmike õnnetusi põhjustas tagurpidi liikuja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles