Lumetorm peatas rongiliikluse

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See pilt on tehtud küll veerand sajandit varem ja New Yorgis, kuid midagi taolist võis ka 104 aastat tagasi Eestimaal toimuda.
See pilt on tehtud küll veerand sajandit varem ja New Yorgis, kuid midagi taolist võis ka 104 aastat tagasi Eestimaal toimuda. Foto: Internet

Mullune suvi ja sügis meenutasid mõneti pea neljakümne aasta tagust aega, mil ilm oli samuti külm ja kõle. Talv aga tollest aastast korralikult mõõtu võtnud pole, sest 1978/79. aasta krõbedate külmakraadideni on veel päris pikk maa.

Hullumeelne talv polnud aga mitte ainult siis, vaid ka 104 aasta eest. Tuul ja tuisk tõusid 23. detsembril 1913 (uue kalendri järgi 5. jaanuaril 1914), kuid erilist tähelepanu see veel ei äratanud. Kui aga ööl vastu 26. detsembrit lumemöll päris hulluks läks, oli selge, et aastavahetus tuleb raske.

Kaks päeva hiljem kirjutas Postimees: “Kange lumetuisu pärast on kõik raudteerongid, mis öösi meie linna jõudsid, vaksali ees seismas, kuna Peterburi postirong nr. 9, mis täna hom. kl. 9.45 min. siit Riia poole pidi sõitma, alles Narvas on ja seda vahest õhtuks Tartu oodata võib. Sõidurong nr. 28, mis Riia poolt tulles Valka peaaegu õigel ajal jõudis, jäi Keeni platvormist ära sõites Keeni metsas mäe alla seisma, liikus aga õnneks lühikese seismise järele edasi, nõnda et ta kl. ½ 4 hom. Tartu jõudis. Viivitust suurendas veel see, et torm Elva ja Nõo vahel telegraafi ühenduse oli ära rikkunud.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles