Volikogu esimehe amet on tihtilugu alahinnatud

Andres Taimla
, endine riigikogulane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Taimla.
Andres Taimla. Foto: Peeter Langovits

Ei keegi personaalselt! Meil on kõik tublid, missioonitundega, oma parimat andvad esimehed. Väidan, et volikogu esimehe positsioon on vähe tähtsustatud ja ka väärtustatud. Kirjutama ärgitas volikogu esimeeste palganumbrite võrdlemine. Viimane lugu minult oli vallavanema valimistest, tema rollist ja ülepolitiseerimisega kaasnevatest ohtudest, mis ei tule kasuks kogukonna liitmisele.

Kunagi mõtlesin, et volikogude kodurahule ja kogenud juhi leidmisele aitaks palju kaasa, kui vallavanemaid hakataks valima konkursi korras. Eelduseks arvamine, et siis laieneks valik ühe valla ühest valimisnimekirjast üle riigi. Tugeva juhi kaudu saaks ka vald tugevamaks. Vähenema pidanuks valimisliitudevaheline rivaalitsemine.

Osalesin Kuusalu vallavanema valimise konkursil, kvalifitseerus 18 kandidaati. Väga hea näitaja! Enne tulemuseni jõudmist läks aga koalitsioon lõhki, volikogu esimees ja aseesimees astusid tagasi. Juhtunu võib olla erand, aga taas leidis kinnitust, et ainuüksi lepe valida vallavanem konkursi korras poliitilisi pingeid ja vastandumist maha ei võta. Vallavanema koht on selleks liiga atraktiivne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles