Kommentaar: enne reisimist tasub üle vaadata oma mobiilipaketi tingimused

, tarbijakaitseameti jurist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne reisimist tasub üle vaadata oma mobiilipaketi tingimused.
Enne reisimist tasub üle vaadata oma mobiilipaketi tingimused. Foto: Toomas Huik / Postimees

Eelmisel aastal jõustunud rändlusregulatsioon on tekitanud tarbijates eksliku arusaama, nagu kõik kõned Euroopa Liidu telefoninumbritele oleksid alati paketipõhise tariifiga, sõltumata helistaja asukohast ja mobiililepingust.

Rändlusregulatsiooni eesmärk oli kaotada alates 15. juunist 2017 Euroopa Liidus rändlustasud ja võimaldada sideteenuse tarbijatel oma koduriigi mobiilipaketti kasutada samadel tingimustel ka Euroopa Liidu riikides reisides. Tihti arvatakse, et rändlus ja välismaale helistamine on samaväärsed mõisted. Tegelikult ei ole Eestis asudes välismaale helistamisel tegemist rändlusega, vaid rahvusvahelise kõnega, millele on sideettevõtjad kehtestanud eraldi hinnakirja, mis võib olla oluliselt kõrgem rändluse hinnakirjast. Rändlusregulatsioonist tulenev hinnakiri kehtib vaid siis, kui helistaja asub väljaspool Eestit mõnes Euroopa majanduspiirkonna riigis ning helistab teise Euroopa majanduspiirkonna riiki. Eristada tuleks kolmandates riikides reisides kehtivat hinnakirja, mille tasud võivad olla tunduvalt kõrgemad.

Veel on mõnel tarbijal väärarusaam, nagu ei tohiks sideettevõtjad rändluses olles üheski paketis rakendada lisatasusid rändluses kasutatud teenuste eest. Tehnilise järelevalve amet on aga andnud sideettevõtjatele jätkusuutlikkuse mehhanismi põhimõttel võimaluse rakendada rändluses olles lisatasusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles