Neidude vanemad polegi emakakaelavähi vastasest vaktsineerimisest vaimustuses

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Priit Simson / Postimees

Aasta alguses edastasid koolide meditsiiniõed 12–14-aastate neidude vanematele teate tüdrukute vaktsineerimise kohta inimese papilloomiviiruse vastu, mis võib põhjustada emakakaelavähki. Ehkki Eestis on tõppe haigestumus ja suremus Euroopa kõrgemaid, leidub vanemaid, kes on kaitsepookimisest keeldunud.

Rakvere gümnaasiumi suure maja ja Rakvere põhikooli meditsiiniõde Vilja-Leena Kaasik-Runnel on 126 välja jagatud teatest tänaseks tagasi saanud enamuse. Arvestatava, 50-aastase töökogemusega meditsiiniõe poole pole täiendava info saamiseks pöördunud ükski lapsevanem. Ometi on oma tütarde vaktsineerimisest keeldunud lausa pooled lapsevanemad.

12-aastase tüdruku ema Anneli sõnas, et ta on üks nendest, kes on vaktsiini osas kahtleval seisukohal ega ole lõplikku otsust, kas last kaitsepookida, veel teinud. “Tegemist on uue vaktsiiniga, mis on kohustuslik olnud vaid mõned aastad. Välismaal on juhtumeid, kui on tekkinud vaktsineerimise tagajärjel haiguslikud nähud. Minu küsimus on, kas vaktsineerida on mõtet praegu või siis, kui laps hakkab elama suguelu,” küsis naine, kes ise on inimese papilloomiviiruse (HPV) vastu vaktsineeritud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles