Juhtkiri: Vaktsineeri mõistlikult

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Andres Teiss/ Postimees.

Enamiku inimkonda aastasadu laastanud nakkushaiguste vastu on tänapäeval olemas vaktsiinid, mis aitavad ära hoida koledatesse tõbedesse nakatumise.

 Tuntumate ja raskemate nakkushaiguste vaktsiinid on lisatud riiklikku immuniseerimiskavva ja nendega vaktsineerimine on kõigile tasuta. Samas on võimalik lasta oma raha eest kaitsesüst teha  veel hulga haiguste vastu, mis võivad meid kas siin kodumaal või reisil olles ohustada. Vaktsineerimisel on nii veendunud pooldajaid, kes arvavad, et kõigi haiguste vastu, mille vastu on võimalik, tuleb vaktsineerida, kui ka põhimõttelisi vastaseid. Kuna kaitsesüstimine on vabatahtlik ja alaealise puhul teeb otsuse lapsevanem, siis viimatimainitud ei vaktsineeri ei ennast ega oma lapsi. Nende põhiargument on, et vaktsiinid kahjustavad loomulikku immuunsust ja neil on mitmesugused kõrvaltoimed.
Eks tõde ole kuskil nende kahe seisukoha vahel. Loomulikult igal ravimil, millel on toime, on ka kõrvaltoimed, mis üldjuhul avalduvad üsna vähestel patsientidel ja neilgi enamasti võrdlemisi kergel kujul. See oht ei ole üldjuhul võrreldav nakkushaigustest põhjustatud tüsistustega.

Mõningate haiguste puhul valmistatakse igal aastal uus vaktsiin, vastavalt parasjagu leviva viiruse vormile. Üks sellistest viirustest on gripiviirus. Eelmistel aastatel oli palju juttu seagripist ja tehti aktiivset kaitsesüstimise kampaaniat. Osalt oli aktiivse kampaania taga näha ka kasumist huvitatud ravimifirmade karvast kätt. Eestlased seagripi vastu vaktsineerimise hullusega kaasa ei läinud ja suur osa Eestisse tellitud vaktsiinist läks raisku. Ilmselt oligi hea, sest Soome tervise- ja heaoluameti (THL) aasta alguses valminud raport kinnitab, et on selge seos seagripivaktsiini Pandemrix kasutamise ning lastel ilmnenud narkolepsia vahel.


Praegu on käimas puukentsefaliidi vastu vaktsineerimise kampaania. Vaatamata soodushinnale on see vaktsiin siiski üsna kallis.
Eks see ole igaühe otsustada enda vajaduste, rahakoti ja reisisihtkohtade järgi, millal ja milliste haiguste vastu end vaktsineerida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles