Juhtkiri: parem karta kui kahetseda

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja
Virumaa Teataja Foto: Meelis Meilbaum

Alati on mõistlikum õnnetusi ennetada kui tegeleda nende tagajärgedega. Aega tagasi ei pööra ning juhtunut olematuks ei muuda. Mõne aasta eest juhtus tragöödia Lääne-Virumaal Rohu külas, kus tuleõnnetuses hukkusid ema ja kaks väikest last. Nende majapidamises kasutati valgusallikana küünlaid.

Nüüd on päästeamet alustanud projekti “500 kodu tuleohutuks”, mis tähendab, et projektiga liituvad omavalitsused saavad riigilt toetust vähemalt 3500 eurot ühe kodu kordategemiseks ning amet ootab omavalitsustelt riigiga samaväärset panust.

Riigi rahasüst peaks vähendama tulesurmasid ning on mõeldud just majanduslikult vähekindlustatute abistamiseks. Igatahes on tegemist kiiduväärt algatusega.

Aga kui nüüd laiemalt vaadata, on see vaid tilk meres. Neid eramuid, rääkimata nõukogude ajal ehitatud kortermajadest, on kümneid tuhandeid, kus elektrijuhtmestik seesama, mis ehitamise ajal veetud.

Neid eramuid, rääkimata nõukogude ajal ehitatud kortermajadest, on kümneid tuhandeid, kus elektrijuhtmestik seesama, mis ehitamise ajal veetud.

Praeguseks on see juba ammu amortiseerunud. Samas on elektri tarbimine ja koormus juhtmetele kasvanud. Polnud omal ajal ei veekeetjat, mikrolaineahju, nõudepesumasinat, veeboilereid. Suurimaks ohuks kodudes on katkised küttekolded, hooldamata korstnad, rikkis elektrisüsteemid, suitsuanduri puudumine.

Tihtilugu vajaksid inimesed lisaks rahasüstile ka teadmisi ja koolitust. Näiteks tuleks teada, kui sageli nõuavad kodused küttekolded ikkagi korstnapühkija kätt või millal on tegemist ülekütmisega. Lõpuks aga on oluline seegi teadmine, kuidas käituda olukorras, kus õnnetus juba majas ning iga sekund määrab, kui kohutavad on tagajärjed.

Tuli armu ei anna ja tasub vaid loota, et riigi suur samm aitab ennetada tragöödiaid ning tõsta inimeste teadlikkust tuleohutuse alal. Elame ju maal, mille kliima eeldab suurema osa aastast seda, et kaminas praksub tuli või et elektriradiaatorid on sisse lülitatud.

Siseminister Andres Anvelt aga on rõhutanud, et ohutus ei ole luksuskaup ning ühiskond peab aitama inimesi, kes end ise aidata ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles