Puhas lõuend lubab meelemuutust

Kristi Ehrlich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loviise (vasakult), Lee ja Mehise kodus pole midagi juhuslikku – iga eset ja sisustuselementi on hoolega otsitud, et see juba olemasolevaga hästi sobituks.
Loviise (vasakult), Lee ja Mehise kodus pole midagi juhuslikku – iga eset ja sisustuselementi on hoolega otsitud, et see juba olemasolevaga hästi sobituks. Foto: Juta Kübarsepp / Kodu & Aed

Aasta kodu tiitliga pärjatud perekond Paju kodu Rakveres Narva tänaval on helge, iga sealne mööbliese on kindla mõttega välja valitud ning omale kohale paigutatud.

Päris oma koju, paksude seintega tsaariaegsesse majja, jõudsid Lee ja Mehis Paju peale aastatepikkust otsimist. Et noored nägid ennast elamas just vanas kõrgete lagedega majas, vaadati esialgu Pika tänava poole – tutvuti kinnistusraamatuga, otsiti omanikke ja uuriti, kas keegi oleks huvitatud oma vara müümisest. Need jõupingutused paraku vilja ei kandnud ning viimaks läksid Lee ja Mehis vaatama pikalt müügis olnud korterit Narva tänaval, kus olid täidetud mõlemad nende soovid. Nõukogude ajal teise korruse peale saanud maja oli vana, ehitatud 1905. aastal, ja korteris olid kõrged laed.

Kuigi esialgu vaatasid vastu laminaatpõrandaga odav euroremont, kehv valgustus ja oma aja ära elanud ahjud, oli neil seintel kodu hingus. Kodusoojuse leidmiseks läks aga kõigepealt suuremaks lõhkumiseks. “Kahe ämbri kaupa sai välja veetud maha lammutatud ahjud, põrandad üles võetud,” ütleb Mehis, kelle õlule jäi kõige vana välja lõhkumine, sest ei vana soojamüür ega vannituppa läinud rohmakas slepe (soojasüsteemi osa – toim.) äratanud usaldust. Sama saatus tabas elektri- ja veesüsteemi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles